fb
БългарияНовини

Италианският превод на „Цирк България“ получи наградата „Polski kot“

2 мин.
Снимки: Facebook/Джорджа Спадони

Сборникът с разкази на българския писател Деян Енев „Цирк България“ взе наградата „Polski Kot“ за 2024 г. Победителят е обявен снощи в Торино, по време на Фестивала на славянските култури Slavika, а първа за признанието съобщи преводачката на книгата на италиански език Джорджа Спадони.

Книгата на Деян Енев влезе в краткия списък заедно със заглавията от Ян Балабан Dove è passato l’angelo и Ксения НовочаткоAndrej Sacharov. L’uomo che non aveva paura.

Първият превод на италиански език на книгата на Деян Енев е публикуван през 2023 г. „Цирк България“ събира избрани разкази за боксьор, превърнал се в убиец, който е изправен пред невъзможна мисия да убие брат си; възрастна дама, която създава банда от тийнейджъри, след като самата тя е била ограбена; селско момче, което е изправено пред ужасяващия край на любимото си прасенце; пенсиониран учител по география, който мечтае за места, на които никога не е бил. Черпейки от чудовищата и митовете на балканския фолклор, бруталната реалност на комунистическия режим и ослепителната магия на собственото въображение на Енев, тези истории достигат право в напуканото сърце на Източна Европа.

Деян Енев

Деян Енев има над 2000 журналистически публикации – интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Издал е над десет сборника с общо над 300 разказа, публикувани в тях. Английското издание на „Circo Bulgaria“ с превод на Капка Касабова, е финалист за Международната награда за къс разказ „Франк О’Конър“ през 2011 г.

Преводът на италиански е направен от Джорджа Спадони – преводачка и преподавателка. Завършила е международни отношения и междуезиково посредничество в Болонския университет и специализира превод между италиански и български в Софийския университет. Пише за българските списания „Литературен вестник” и „Тоест”, както и сътрудничи с Италианския културен институт в София. През 2018 г. печели конкурса за литературен превод „Леонардо Пампури“ׅ, организиран от Асоциация България-Италия.

Книгите на Деян Енев ще намерите в Ozone.bg.