fb
НовиниПо света

Иван Ланджев започва серия от четения в Чикаго

2 мин.

Серия от четения и срещи със студенти в Чикагския университет предстоят на поета и есеист Иван Ланджев. Младият български писател е гостуващ учен в американското висше учебно заведение и ще направи две последователни дискусии на 3 и 10 май в две различни локации в кампуса, за да прочете избрани текстове от последните си произведения. Събитията ще се проведат изцяло на английски език.

Срещите на Ланджев в Чикаго обаче  продължават и в навечерието на 24 май, когато пред българската общност той ще прочете фрагменти от новата си книга “За неизбежната случайност”. Събитието ще се проведе с представители на българската общност на 20 май. Срещата започва в 18:30 ч., местно време, в Културен център „Магура”. Ще присъстват проф. Ангелина Илиева от Чикагския университет и поетът и преводач Изидора Анжел.

Какво събира в една книга Мохамед Али, Бродски, Майлс Дейвис, Толстой, Одън, един горски лесничей… Колко случайност и мълнии може да понесе човек? Как живяхме последните години и можем ли вече да разкажем тази залостеност в собствените стаи? Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант”, казва писателят Георги Господинов за произведението “За неизбежната случайност”.

В профила си във Facebook Ланджев загатна, че ще има още една среща на български език, но този път в Ню Йорк.