fb
БиблиотекаОткъси

Из комикса „Петелът“ на Аркас (18+)

1 мин.

Аркас (на гръцки: Αρκάς) е псевдонимът на най-популярния съвременен гръцки художник на комикси, който започва да работи в началото на 1980-те. Комиксите му имат уникален стил, съчетаващ хумор и дълбоки философски въпроси.

Аркас нe се занимава с политически карикатури, а е по-скоро социален антрополог, който иска да направи механизмите на обществото разбираеми със средствата на хумора и сарказма, въплътени в сатирична рисунка. Наричан „гръцкия Банкси“, той избягва публичността, не дава интервюта и самоличността му е обвита в мистерия. Цитира се неговото схващане, че художникът трябва да бъде познат чрез работата си, а не чрез личното си присъствие.

„Петелът“ (1981), първата комична творба на Аркас, изненадва с абсолютно персонализиран стил и зрялост и се превръща във феномен, прославил автора си в цялата страна. Главният герой е потиснат, невротичен и непопулярен петел, неспособен да контролира кокошките в собствения си кокошарник. Чрез весели монолози, пълни със самокритика и ирония, той ни представя вечните проблеми на социалното отчуждение. Структурата на историите като цяло е доста проста, но това, което наистина обяснява успеха на „Петелът“, е универсалността и безвремието на темите, неизменния хумор на лицемерния морал, острото вникване в слабостите на човешката природа. Дълбоките познания на Аркас за човешкия манталитет и душа живеят в неговите измислени фигури.

Предлагаме ви откъс от книгата (нецензуриран).