fb
КласацииНовиниПо света

Избраха най-добрите книги в Goodreads Choice 2023

5 мин.

Повече от 5,8 милиона преброени гласа определиха кои са най-добрите книги за годината в петнадесетото издание на Goodreads Choice. Стартирали през 2009 г., наградите Goodreads Choice Awards отличават най-добрите заглавия за изминалите 365 дни, само според решението на читателите. Тазгодишните отличия включват 15 категории с общо 300 номинирани книги.

Ето и победителите за 2023-а:

Най-добър художествен роман: Yellowface от Р. Ф. Куанг

Р. Ф. Куанг продължава удивителното си изкачване до литературна сензация с Yellowface, една история, която представя самата издателска индустрия. Комбинация от сатира, метафикция и трилър, книгата открехва завесата на книжния бизнес. Авторката е позната на българските читатели с книгите „Вавилон: Тайна история“, „Републиката на Дракона (Войната на маковете 2)“ и „Изгарящият бог (Войната на маковете 3)“.

Най-добър исторически роман: Weyward от Емилия Харт

Романът на Емилия Харт проследява три отчаяни жени по три времеви нишки – през 1619, 1942 и 2019 г. Историята на Харт се движи напред и назад във времето, докато жените се сблъскват с постоянна женска сила, дълбоко вкоренени в земята.

Най-добра мистерия и трилър: The Housemaid’s Secret от Фрейда Макфадън

Новият роман открива прислужницата Мили Калоуей в друга заплетена ситуация, докато авторката Макфадън предоставя запазената си марка в комбинация от напрежение и обрати.

Най-добър любовен роман: Happy Place от Емили Хенри

Емили Хенри отбеляза третата си поредна победа в категорията с тази история за двойка, която се е разделила, но не иска да разваля предстоящо пътуване с приятели. Затова решават да запазят в тайна раздялата си по време на едноседмичната ваканция.

Най-добро романтично фентъзи: „Четвърто крило“ от Ребека Ярос

Една от най-нашумелите нови книги в социалните мрежи – и особено в TikTok. Действието в книгата се развива в Четвърто крило – брутален елитен военен колеж за драконови ездачи. Тя проследява историята на Вайълет – дъщеря на генерал, която се учи как да стане ездач на дракон. Удивителният успех на Ярос спечели на авторката огромна армия от верни читатели, а книгата помогна за популяризирането на набиращия скорост термин „романтъзи“.  

Най-добър фантастичен роман: „Зад прага на Ада“ от Лий Бардуго

„Зад прага на Ада“ от Лий Бардуго е втора книга от великолепната поредица „Деветият дом“. Алекс Стърн е решена да измъкне Дарлингтън от чистилището – дори това да ѝ коства бъдещето в Лета и Йейл. В живота на куклите

Най-добра научна фантастика: In the Lives of Puppets от T. Дж. Клун

Книгата преразказва приказката за Пинокио в 21-и век и дори отвъд него, където човек заедно с роботите. Американският автор е познат на българските читатели с книгите „Шепотът под вратата“ и „Къщата в лазурното море“.

Най-добър хорър: „Холи“ от Стивън Кинг

„Холи“ ни среща отново с една от най-интересните и изобретателни героини на Стивън Кинг. В този трилър Холи Гибни трябва да разкрие страшната истина за изчезването на няколко души в град в Средния запад. Читателите вече са проследили постепенната ѝ трансформация от стеснителна (но също така смела и дълбоко морална) самотница в „Мистър Мерцедес“ до партньорка на Бил Ходжис в „Търси се“ и напълно самостоятелен, умен и понякога корав частен детектив в „Другият“. В новия роман на Кинг Холи трябва да се изправи сама срещу двама коварни и великолепно прикриващи се противници.

Най-добро YA фентъзи: „Divine Rivals“ от Ребека Рос

Още една абсолютна сензация в BookTok – Divine Rivals на Ребека Рос ни представя наистина нов фантастичен свят, включващ отмъстителни богове, ужасите на войната и силата на любовта. Книгата също възхвалява достойнствата на кореспонденцията от стария свят (писане на писма!). Добрата новина за нетърпеливите читатели е, че книга втора от поредицата излиза по книжарниците в САЩ на 26 декември.

Най-добра книга за младежи: „Шах и мат“ от Али Хейзълууд

„Шах и мат“ разказва история, изтъкана от интелект, хумор и неочаквани обрати, достойни за партия шах от най-високо ниво. Играта не е само на дъската…

Най-добър дебют: „Weyward“ от Емилия Харт

Наблюдателните читатели ще забележат, че Емилия Харт е двоен победител в тазгодишните награди, след като взе наградата и за най-добър исторически роман.

Най-добра нехудожествена литература: Poverty, by America от Матю Дезмънд

Социологът и носител на наградата „Пулицър“ Матю Дезмънд печели тазгодишната награда с книгата, която бъдещите историци вероятно ще цитират поколения наред. Дезмънд задава някои дълбоко неудобни въпроси за бедността в Съединените щати.

Най-добри мемоари и автобиография: „Бритни Спиърс: Жената в мен“ от Бритни Спиърс

Написани със забележителна откровеност и хумор, разтърсващите мемоари на Бритни Спиърс осветяват несекващата сила на музиката и любовта и показват колко е важно една жена да разкаже историята си със свои думи, така както тя я вижда. Това се случва сега.

Най-добра история и биография: The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder от Дейвид Гран

Журналистът и изследовател Дейвид Гран описва кървавата съдба на британски военен кораб от 18-ти век. Авторът е познат на българските читатели с книгите „Убийците на цветната луна“ и „Изгубеният град Z“.

Най-добра хумористична книга: Being Henry: The Fonz… and Beyond от Хенри Уинклър

Мемоарите на актьора, писател, комик, продуцент и режисьор Хенри Уинклър, носител на награда „Еми“, разкриват проницателното му око, голямото му сърце и страхотните му писателски умения. Понякога, в крайна сметка, добрите момчета завършват първи.

Приятно четене!

Открийте следващата си любима книга в Ozone.bg.