fb
БългарияНовини

Издателите показаха жълт картон на родните политици

2 мин.

Наясно сме, че с културата и книгите повече компромиси не трябва и не могат да бъдат правени.“ По този красноречив начин българските издатели обосноваха решението си за пръв път от няколко години да не бъде връчен приз за политик или общественик с особени заслуги към българската книга на наградите „Рицар на книгата“ на официалното връчване в сряда вечер.

Обединените в Асоциация „Българска книга“ родни издатели и книготърговци казват още, че са наясно, че техният недвусмислен жест „няма да удари в сърцето никой от тези, които по принцип не държат да направят каквото и да било за книгите и техните читатели“.

„Всяка година с тази награда ние всъщност подаваме ръка на политиците, припомняме им, че книгите са също толкова важни, колкото и останалите им обещания от предизборните кампании. Всяка година прехвърляме топката у тези, които могат с мисъл напред да помогнат заедно да ограничим нарастващата културна нищета на българина. Година след година обаче опитите ни да направим стъпка напред остават без отговор.“, единодушни са издателите.

Трите основни награди, които бяха връчени по време на церемонията, също предизвикаха изненади. В категория „Интернет базирани медии“, където миналата година носител на отличието бе създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев, званието Рицар на книгата получи поетът Румен Леонидов за работата си по сайта Fakel.bg. Минути по-рано по време на церемонията публиката аплодира бурно, когато списващият книжната рубрика във в. „Култура“ „Ходене по буквите“ Марин Бодаков бе определен за Рицар на книгата в раздел „Печатни медии – вестници и списания“. Водещата на предаването „Ива от сутрин до обед“ по радио FM+ Ива Дойчинова пък получи почетното рицарско звание в категорията „Електронни медии – радио и телевизия“.