fb
БългарияНовини

Издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ с награда за най-добър издателски проект „Златен лъв” 2019

2 мин.

Издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ спечелиха литературната награда „Златен лъв” за най-добър издателски проект за „Непознатото дете“ от Е.Т.А. Хофман, съобщи Асоциация „Българска книга”.

Експертно жури  в състав проф. Кирил Гогов, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, Федя Филкова и Веселина Райжекова връчи грамоти и на останалите номинирани:

  • „Лора, Яворов и аз. Спомени“ на издателство „Библиотека България“ за оригинален дизайнерски проект и за въвеждане в съвременна употреба на непубликуван в неговата цялост архивен материал;
  • „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар на издателство „Колибри” за издателски проект, който комбинира достойнства на превода, дизайна, типографията и полиграфическото изпълнение;
  • „Розата на Балканите“ от Иван Илчев на издателство „Колибри” за оригинален авторски принос към популярното представяне на българската история;
  • „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ на издателство „Изток-Запад” за издание на уникален възрожденски документ, придружен от компетентен и подробен научен апарат.

 

Издателство „Егмонт” спечели наградата „Златен лъв” за 2019 г. за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес. То получи плакета за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров – “за майсторския и нетривиален подход към оформлението”.

Журито за тази категория в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров реши да удостои с грамоти още:

  • издателство „Книгомания” за поредицата „Любимци на публиката” и книгата „Идеи без граници, 30 интервюта със световни артисти” от Даниел Ненчев за представянето на забележителни български творци;
  • издателство „ICU” за сборника „Истории от 90-те” за пресъздаване на атмосферата на 90-те чрез автентични истории на съвременници;
  • издателство „Изток-Запад” за достолепното представяне на най-достолепния съвременен български литературовед проф. Никола Георгиев с тритомника, завършен с „Литературоведският Вавилон” (2019 г.).

 

Присъдена бе и Антинаграда на издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” за профанирането на българската литературна класика.

Наградата „Златен лъв“ се връчва за дванадесета поредна година, по традиция по време на Софийския международен панаир на книгата. Организатор е Асоциация „Българска книга”.

Снимки: Асоциация „Българска книга”