fb
От издателстватаСпециални

Издателство „Стрийт 68” представя „Из дневниците на Стела Д.“

5 мин.
Advertorial

Издателство „Стрийт 68“ прави своите първи крачки към българските читатели с тийн романа „Из дневниците на Стела Д.“

Авторката Нели Върбанова пише дебютния си роман под псевдоним. Дъщеря на учителка по литература и неизбежно закърмена с любов към книгите, писането е нейна сбъдната мечта. Нели признава, че самата тя е прототипът на Стела, а голяма част от разказаното се базира на лично преживяно. Водена от силни чувства по първата любов, тя записва прилежно случки и размисли в дневници, с идеята да увековечи образа на любимото момче в роман. Годините обаче се изнизват една след друга, а написаното пожълтява върху редовете на дневниците, скрити далеч от чежди погледи. Трийсет години по-късно, тетрадките, изписани ту прилежно, ту с разкривени букви от една твърде емоционална тийнейджърка, сами намират Нели. И тя решава, че дори и късно, все пак ще сподели любовната история, оставила следа в сърцето ѝ.

Стела е момиче, което търси себе си в очите на любимия Момчил и ту се намира, ту се изгубва. По странен начин тя съвместява в характера си две пртивоположни качества – самоувереност и ниско самочувствие. И всяко от тях се бори за надмощие. Ниското самочувствие, но също и преживяното едно лято, я карат да подлага под съмнение искреността на всяка проява на внимание от страна на момчетата. От друга страна, самоувереноста ѝ вдъхва вяра, че взаимността в любовта е възможна и постижима.

„Стела трябва да открие себе си, за да намери любовта, а дали ще се случи? Трябва да ви оставя да прочетете… Историята ѝ успя да ме усмихне, трогне, разплаче, разсмее и пак да ме усмихне.“ Ева Димитрова (Just one reading girl)

„Из дневниците на Стела Д.“ ни разказва за съзряването на едно момиче, за оформянето на характер, вкусове и мироглед към живота. За първите пъти – първото влюбване, първата глупост, първата проява на смелост, първото разочарование… За чаканите летни срещи, за безсънните нощи, в които мечтаеш, за съмненията, за грешните думи, впечатления, хора…“ Виктория Стефанова (The bookie monster)

„Романът се развива като разказ от близка приятелка за преживелиците й, върви свежо и много четивно. Разказвачката Стела говори с неподправено въодушевление за трепетите на тийнейджърските си години и за опитите си да впечатли Момчил – по-голямо от нея момче, което в очите й е съвършено.“ Vida Samodiva

Действието се развива през 80-те години, когато режимът в комунистическа България налага множество ограничения, но ограничения следват и от нивото на развитие на информационните технологии по онова време – няма мобилни телефони и социални мрежи, а срещите често са на принципа „Ще се видим, когато се видим“. Все пак, онези времена имат своите очарования и целият този микс Стела няма търпение да сподели със своите читатели.

„…. Това допълнително придаде смисъл за мен. Аз съм от следващото поколение, родена в ранните 90 и била тийнейджър в ранните 00, но историите и вълненията на Стела страшно ми напомниха на моите собствени спомени. За миг се върнах в своята собствена стая, облепена с черни плакати на рок музиканти от пода до тавана. Спомних си как най-голямото ми богатство беше колекцията ми от значки и дискове с пиратска музика. Спомних си какво е да се измъкнеш през прозореца посред нощ ( мамо, не чети това!), за да седиш на пейка и да слушаш музика, в компанията на момчето, за което мислиш денонощно…  От друга страна осъзнах и по-пълнокръвно какви са били емоциите на моите родители, които неведнъж са ми разказвали за техните приключения.“ Виктория Стефанова (The bookie monster)

„Из дневниците на Стела Д.“ е книга за младостта – без значение от времето и пространството. Защото младите хора, независимо от времето, в което живеят, имат едни и същи трепети, едни и същи очаквания. Всеки млад човек неминуемо се озовава в сблъсък с времето, с родителите, с действителността, която задължително иска да промени. 

В тази книга ще срещнете всичко това – първите трепети на любовта, бунтарството срещу обществените порядки, бурните емоции, които често са провокирани от дребна искра, но в очите на младия човек тази искра е с мащабите на буен огън.

За поколението на 70-те и 80-те дневниците на Стела Д. са емоционално връщане към юношеството, към най-сладките години, свързани с ваканциите на село при баба и дядо, срещата с първата любов, но и срещата със „системата“. Онази система, която държеше да сме „прилично облечени“ и „прилично подстригани“, без грим и маникюр, без дънки, без пънк перчем. Системата, която ни препоръчваше „правилната“ музика и това със сигурност не беше Heavy metal или New Wave. 

По-младите читатели, освен че ще съпреживеят емоциите на авторката и вероятно ще се открият в тях, ще научат много за живота в последните години преди социално-икономическите промени в България. А какъв по-добър начин да разбереш същността на едно историческо време, от това да усетиш пулса му през очите на 15-16 годишен тийнейджър?!

„Из дневниците на Стела Д.“ се чете на един дъх. Краткият изказ е силно емоционално наситен, а множеството диалози правят текста динамичен и лек за възприятие.“ Анета Алашка

Можете да поръчате „Из дневниците на Стела Д.“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете откъс от книгата тук.

Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.