fb
БългарияНовини

Изложбата „Буквите на България – aзбука на Европа“ представя проект на артисти от 20 страни

1 мин.

Мащабната изложба „Буквите на България – aзбука на Европа“, в която участват изявени майстори на плаката от 20 страни, ще бъде открита на 22 май, вторник, от 17:00 ч. пред Посолството на Република Полша по случай деня на славянската писменост. Проектът е организиран от Полски институт в София съвместно с Посолството на Република Полша в България и Международното триенале на сценичния плакат в София.

Резултат от работата на артистите са проектите на 30 български букви. Koлекцията от постери е посветена на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа. Една от буквите – „Ь“, e създадена след конкурс между млади български художници и студенти, в който се включват повече от 60 проекта на автори до 35-годишна възраст.

Изложбата „Буквите на България – aзбука на Европа“ е представена в Мадрид, Париж – в рамките на Европейския салон на изкуствата, Ню Йорк, Музея на печата в Токио, в ЮНЕСКО – Париж, Международното биенале на плаката (Колорадо, САЩ), както и в Музея на плаката в Лахти и Финландия.

Снимка: Полски институт в София