fb
НовиниПо света

Измама свали писателя Марк Доусън от класация за бестселъри

2 мин.
Марк Доусън

Британският писател Марк Доусън загуби мястото си в топ 10 за най-продавани книги на Sunday Times след като разкри, че за да се нареди в челните ѝ места е закупил 400 екземпляра от своя трилър The Cleaner, съобщава The Guardian. 

От Nielsen BookScan започват разследване след като Доусън разкри в своя подкаст (The Self Publishing Show), че е поръчал 400 екземпляра от The Cleaner на обща стойност 3 600 британски лири от книжарница за детска литература в Сейлсбъри. Авторът споделя, че е бил подтикнат към тази си постъпка след като видял, че се нарежда на 13-о място в седмичната класация на Nielsen. Той се свързал с читатели, за да се информира дали биха си поръчали романа от него, ако той самият закупи екземплярите. 

В резултат на тази покупка романът, публикуван от независимото издателство Welbeck, се изкачва до 8-о място в класацията на Sunday Times за книжни издания на художествена литература.

От Nielsen споделят, след като първоначално са помислили, че продажбите се дължат на онлайн поръчки, са заключили, че същите не отговарят на условията за това. От тяхна страна ще се извърши преразглеждане на класацията за седмицата до 4 юли. Корекция в класацията ще направят и от Sunday Times.

“При сегашните обстоятелства, налагащи алтернативни начини за достигане на продажби, ние следва да наблюдаваме и преценяваме всеки случай индивидуално и се извиняваме, че при сегашния сме разбрали погрешно намеренията за осъществяване на покупката“ добавят от Nielsen.

На свой ред от Welbeck заявяват, че „при все че уважават решението на Nielsen за корекция в класацията, ако действията на Доусън по някакъв начин представляват нарушение на условията им, то същите са били извършени в отговор на заявки от фенове на автора от целия свят.“ 

„Резултатът от тези заявки е бил погрешно изтълкуван, като по този начин се поставя под въпрос моралната страна на действията на автора“ допълват от издателството.

В Twitter Доусън споделя: “Ако имах намерение да изиграя системата, щях да закупя 10 000 екземпляра и така да си подсигуря завинаги първото място (нито пък бих говорил за това в популярен подкаст).“

Снимка: crimefictionlover

[ + ]