fb
НовиниПо света

Измислени ревюта вдигат тиража на „шведски“ автор в Русия

1 мин.
Fake-blurb-cover

Трудно ли е да се създаде бестселър от висотата на Стиг Ларшон на местно ниво? Според руското издателство „Эксмо“ за това са достатъчни 20000 копия тираж, скандинавски звучащ псевдоним на автора и няколко ревюта от… измислени шведски медии.

Цвет боли. Красный“ (Цветът на болката: Червено) на Ева Хансен е със секси корица и откъси от положителни ревюта в Svesk Nyheter (Шведски новини) и Oppna TV Стокхолм. Сюжетът е нещо средно между книгите от трилогията „Милениум“ на Ларшон и „50 нюанса сиво“, но авторът и двете медии просто не съществуват.

“Рекламата си е реклама”, признава за NY Daily News мистификацията Александър Кошелев, който отговаря за серията „Яуза“. „Много книги се издават с твърдението, че са заемали определени позиции в списъка с бестселъри на New York Times , но никой не си прави труда да проверява дали това е истина”, обяснява той и твърди, че всички тези мистификации са част от „издателската игра“.

Оказва се, че Ева Хансен е псевдоним на стартиращ руски автор, който все пак живее в Стокхолм и книгата е написана там. „Авторът не искаше да излиза с името си, заради съдържанието на книгата – много от еротичните сцени са написани доста сочно“, обяснява Кошелев.