fb
БлоговеМнения

Изпълнителният директор на Hachette за бъдещето на издателския бранш

4 мин.

Изпълнителният директор на Hachеtte Майкъл Пич споделя опита и виждането си за бъдещето на книгоиздаването, на което все предвещават тъжна участ и скоропостижен край.

За книгата като едно от най-съвършените изобретения на човека, за електронния й вариант, за състоянието на пазара и оптимизма, който оживява благодарение на днешните янг адълт читатели… Не  пропускайте да прочетете мнението на един от първите мъже в издателския бранш, публикувано в The Wall Street Journal:

Още от първия си работен ден в издателство, което беше през далечната 1978 г., чувам за наближаващата и неизбежна смърт на книгоиздаването.

Но на книжния пазар можем да проследим историята на издатели като Little, Brown, със сто или двестагодишна традиция зад гърба си. Тук логично идва въпросът в коя друга американска индустрия има фирми, които се развиват и модернизират в една и съща сфера в продължение на два века?

Най-новото пророчество за гибелта на книгоиздаването гласи: цифровата революция ще

Снимка: TOMI UM

Снимка: TOMI UM

предизвика заменянето на печатните книги с електронни, авторите ще предпочитат самопубликуването, а издателите ще потънат много дълбоко в дебрите на забвението.

Вярно е, че за няколко години продажбите на електронни книги отбелязаха бърз растеж, който достигна своя връх, заемайки една четвърт от приходите на издателите. Този растеж обаче стихва и бавно тръгва по нанадолнището.

Продажбите на традиционни книги са трайни заради форматът им, който трудно може да бъде подобрен. Музиката, филмите, телевизията бяха напълно променени, след като дигиталната ера позволи на потребителя да бъде заобиколен от тях постоянно и навсякъде. Книгите са мобилни още от деня на изобретяването им.

Самопубликуването? Към него прибягват автори, които искат да достигнат директно до читателите си. Но има писатели, които желаят да получат аванс за своята работа и да се грижат единствено за писането. Издателите са инвеститори и поемат рискове. С дългогодишни медийни взаимоотношения и маркетингов опит, те най-добре могат да привличат вниманието върху нова книга.

Никога до този момент не се е обръщало толкова внимание на младите читатели. Те са обгрижвани и глезени. Израснали са с „Хари Потър“, „Игрите на глада“, „Вината в нашите звезди“ и книгите са се превърнали във важна част от техния живот. Гледат същите книги, претворени на големия екран, вдъхновяват се от тях.

Пораствайки в мрежата, те неизбежно са и читатели, и писатели. Това е поколението, което ще движи пазара през следващите няколко десетилетия. Те ще изискват качествени, вълнуващи книги, което от своя страна ще предизвика растеж в бранша. По-взискателният читател ще предизвика написването, отпечатването и популяризирането на по-добрите книги.

Такава е и същността на издателската работа. Тя се състои в откриването, инвестирането, отглеждането и налагането на велики писатели.

хари потърЗа деца и младежи ще се издава все повече. Илюстрованото повествование, комикс вариантите на романи и нехудожествени творби ще увеличават популярността си.

Обичаните бестселър автори, живи или мъртви, ще публикуват по-често с помощта на съавтори. (Най-вече тези, които не са сред нас.) Самопубликуването ще расте и ще се появяват явления подобни на еротичния роман, създаден като фенфикшън, който предизвика  огромния интерес към този вид литература.

Все по-големите търговци на дребно и дистрибутори на едро упражняват огромен натиск за печалба, което ще доведе до допълнителна консолидация.

Социалните медии ще продължават да развиват способността на авторите да комуникират с техните читатели. Издателите ще задълбочат взаимоотношенията си с писателите.

Издателите ще могат да инвестират печалбите си от бестселъри в предполагаеми бъдещи хитове. Но за да се развиват във възходяща линия и да отговарят на изискванията на читателите, те се нуждаят от иновации, предизвикателства и дръзки решения във всеки аспект от бизнеса си.

След 50 години млада жена ще започне работа в издателска къща, вдъхновена от „Ана Каренина“ (от комикс варианта, който е чела от часовника си, и книгата с меки корици, която е чела в колежа), ще чете статия, която ще предсказва, че бизнесът няма да просъществува още дълго…

превод: Цветомира Дукова

[ + ]