fb
НовиниПо света

Изследване: Четенето е сред най-предпочитаните начини за „бягство“ това лято

3 мин.

Лятото винаги е свързано с време за почивка и бягство от проблемите в ежедневието. Днес, когато хората все повече внимават как ще харчат парите си обаче, това се отразява и на начините им за развлечение. И ако концертите и пътешествията могат да ни струват солидна сума, то релаксирането с хубава книга в близкия парк си остава една от най-евтините почивки.

Проучване в Обединеното кралство от май 2023 г., цитирано от Асоциацията на издателите, показва, че по-голямата част от хората предпочитат да пътешестват с книгите, отколкото да планират други дейности това лято. Проучването включва 2271 възрастни, които са класирали настоящите си предпочитания за бягство от реалността.

На второ място след гледането на телевизия (54%), 33% от анкетираните казват, че книгите им предлагат най-добрата форма на бягство, когато имат лош ден. Това ги нарежда преди стрийминга (32%), прекарване на време в социални медии (27%), слушане на радио (24%), ходене на заведение (21%), ходене на кино (16%) и слушане на подкаст (14%).

В допълнение към това беше установено, че анкетираните са изключително склонни да запазят, използват повторно или рециклират книгите си. 41% от участниците в изследването заявяват, че пазят книгите за себе си, следвани от 34%, които ги предават на приятел или близки; 33% даряват използваните си книги, 12% ги продават онлайн и само 7% ги изхвърлят, става ясно от изследването.

При сегашния икономически климат и нивата на инфлация е напълно логично защо хората избират по-евтини начини да прекарат времето си това лято. Когато изборът е между възможността да си купите хранителни стоки или да изкарате вечер на кино или в заведение, много хора се опитват да намерят достъпни летни забавления. Ако вече плащате за стрийминг услуга, то няма да имате допълнителни разходи, за да легнете на дивана и да гледате филм у дома.

Ходенето на кино и вечерята в ресторант също се нареждат към бюджетните занимания, тъй като цените на билетите за кино също вървят нагоре. Разходите за храна са се повишили с приблизително 8% и много ресторанти нямат друг избор освен да увеличат цените си. Увеличение има и в билетите за театър, пише Good e-reader. Според статия на New York Times от май 2023 г., след пандемията кината изпитват затруднения и някои имат огромни дългове. Заради това изпробват нови и сложни стратегии за ценообразуване, които не се харесват на кинопочитателите.

Най-голямата верига киносалони в света AMC Entertainment експериментира с ценообразуването. В зависимост от местоположението на местата, на посетителите се предлагат различни тарифи. Например местата в средата имат допълнителна такса, а местата отстрани се предлагат с отстъпка.

Извън икономическата обстановка обаче четенето винаги е било популярно занимание, особено през лятото. Много от нас отиват на почивка, но дори и да решат да останат по-близо до дома и да предприемат еднодневни екскурзии, е много лесно да сложат на гръб няколко хартиени книги или да заредят електронните си четци с вълнуващи нови издания.

Ако сте любопитни какво са подготвили 40 от българските издателства за лятото, надникнете тук: Най-вълнуващите книги за лято 2023