fb
БългарияНовиниПанаирът

Португалският писател Жоао Пинто Коелю гостува в България

2 мин.
Advertorial

Авторът на въздействащите исторически романи „Попитайте Сара Грос“ и „Лудите от улица „Мазур“ гостува в България по покана на издателство „Лемур“. На 4 юни (събота) от 18:00 часа ще се състои среща с писателя в Книжен център „Гринуич“. Водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова.

Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 г. По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура и работи в професионален театър. Прекарва следващите етапи от живота си в португалската столица Лисабон, където основно работи като учител. В същото време започва все повече да се занимава с Холокоста. През 2009 и 2011 г. участва в две акции на Съвета на Европа в концентрационния лагер Аушвиц, където работи с историци за по-нататъшно пресъздаване на събитията там.

През 2015 г. е публикуван първият му роман „Попитайте Сара Грос“, който стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна награда Prémio LeYa. През следващите две години Пинто Коелю написва втория си роман „Лудите от улица „Мазур“, с който печели Prémio LeYa 2017. И в третия си роман „Време за преструвки“ писателят остава верен на любимата си тематика и исторически период, но този път пренася читателите в Тоскана и ги среща с един изключителен женски образ. През 2021 г. книгата е номинирана за Наградата за литература на ЕС.

По време на литературната среща на 4 юни Жоао Пинто Коелю ще разкаже повече и за трите романа, издадени на български език от „Лемур“. Читателите ще могат да зададат своите въпроси и да си вземат книга с автограф.

Събитието е част от културната програма на Пролетен базар на книгата 2022. Организира се със съдействието на Португалски културен и езиков център „Камойш София“ и с медийната подкрепа на „Аз чета“.

Снимки: Издателство „Лемур“