fb
От издателстватаСпециални

Йордан Ганчовски представя романа си „Нощта на Десети“ в София

2 мин.

йордан ганчовскиПредставянето на романа „Нощта на Десети“ – последната книга на издателя, поет и критик Йордан Ганчовски ще се състои на 22 март от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“, съобщават от издателство „Хермес“.

„Това е един роман за прехода, отличаващ се с неподправеното си чувство за хумор. Наситен е с ирония, с абсурдни и трагикомични ситуации, а колоритността на героите е подсилена с техния твърд врачански диалект.“, споделят от издателството.

Историята на „Нощта на Десети“ започва след запознанството на Йордан Ганчовски с писателя Рей Бредбъри, а самият роман се ражда след бас с приятел на автора. Двамата се обзалагат дали Ганчовски ще успее да напише роман със сюжетно време седем-осем часа – по-малко от сюжетното време на „Одисей“ на Джеймс Джойс и „Един ден на Иван Денисович“ на Александър Солженицин. Йордан Ганчовски успява да сведе „фабулата до два часа, в които събира две епохи, макар и с беглите контурни линии на Пикасовия гълъб.“

Йордан Ганчовски е издател, поет и литературен критик, живял над 15 години в Чикаго. нощта на десетиЗавършил е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” през 1983 г. Пише стихове на български и английски.

Автор е на стихосбирките “Зимна сеитба”, „Нагоре към корена“, Letters sent by the wind („Писма, изпратени по вятъра“), издадена на английски език. Главен редактор е на издавания на български език в САЩ вестник „Златорог“, а от 2005 г. – и на списание The Chicagoan & World Reports. Автор е и на над двеста литературнокритически статии и публицистика.

През 2000 и 2001 г. е номиниран за поет на годината от Международното сдружение на поетите със седалище в САЩ, а за 2005-а е отличен с наградата на редакторите на Международната библиотека за поезия.