fb
БиблиотекитеНовини

Как библиотеките в САЩ се справят с пандемията

3 мин.
Нюйоркската обществена библиотека, читалня

Пандемията завари много организации и институции неподготвени за преминаването към работа онлайн, но от The New York Times отличават едно забележително изключение – библиотеките в САЩ и по-специално Нюйоркската обществена библиотека

Повече от десетилетие тези привидно традиционни институции инвестират в редица технологии и медии. Сега библиотеките балансират успешно физическото с дигиталното си съдържание.

Според публикацията библиотеките разполагат с богат набор от електронни книги и ресурси, работят и със стрийминг платформи още преди пандемията и са били готови да предоставят безпрепятствено услуги на своите общности. 

Никой не би могъл да предвиди, че през 2020 г. ще дойде моментът, в който нашите библиотеки, най-доверените граждански институции в страната, ще станат напълно виртуални“, каза Антъни Маркс, президент и главен изпълнителен директор на Нюйоркската обществена библиотека, най-голямата книжна институция след Библиотеката на Конгреса.

Но дали виртуалните услуги ще изместят физическите библиотеки?

Библиотекарите в цялата страна предвиждат институции, които ще съчетаят физически с дигитални услуги, поставяйки фокус върху критичната роля на библиотеките за общността.

Например клонът на Нюйоркската обществена библиотека в Мидтаун предстои да отвори врати след цялостен ремонт. Той ще включва пространство за класна стая и цял етаж, посветен на обучението за възрастни. Ще има и зони за програмиране, тераса на покрива, предназначена за събития, тихи пространства за редовните посетители и звукови студия за запис на подкасти.

Библиотеките в други американски други градове имат подобни планове, които често включват и помещения за занаятчии, “чието търсене нарасна изумително“, разказва Антъни Харис, архитект в дизайнерската компания Gensler. Сега много желани са триизмерни принтери и допълнителни места с Wi-Fi – за американците, които все още нямат интернет връзка у дома.

Обществената библиотека в Денвър, САЩ
Обществената библиотека в Денвър, САЩ

„Всички наши цели ще бъдат също толкова важни след пандемията, както са сега. Ще имаме нужда от тези пространства”, каза Мишел Джеск, изпълнителен директор на обществената библиотека в Денвър и настоящ президент на Асоциацията на обществените библиотеки. Рецесията, причинена от пандемия рецесия може да предизвика дори по-голяма нужда от физически места, добави тя, тъй като хората идват за помощ при търсене на работа или подаване на помощи за безработни.

Компанията за архитектура и дизайн Gensler изучава библиотеките от няколко години. В доклад за 2019 г. те установяват, че библиотеките сега са ориентирани към хората, а не към каталозите. Те провеждат и проучване тази пролет сред повече от 200 библиотекари с цел да определят влиянието на пандемията върху работата им. Според анкетираните следващото поколение библиотекари ще предлагат повече социални услуги, уебинари, технологично оборудвани пространства за виртуални конференции и услуги за дистанционно търсене на информация.

Става ясно, че библиотеките са сериозно считани за обединител на общността в трудни времена. „Като се има предвид, че страната се разкъсва“, казва Антъни Маркс, „може би библиотеките могат да помогнат за възстановяването на нашата гражданска идентичност“.