fb
Как четешСпециални

Как четеш: Георги Вълков

4 мин.
Georgi Valkov

Georgi ValkovГеорги Вълков, известен още и като „Книжен Жор„, e едно от новите лица сред книжните блогъри. Той е първи курс в специалност „Книгоздаване“ в Софийския университет и определено има афинитет към хубавите книги и страстното четене, затова и не се поколебахме да го попитаме за читателските му навици в „Как четеш“.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не обичам да ям, докато чета, въпреки че съм опитвал неведнъж. Храната доста ме разсейва, пък и като всеки друг книгоманиак си имам страх да не изцапам страниците. Затова и често ми се случва да гладувам, когато четивото ми е много интересно и не ми се иска да прекъсвам „сесията”.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обикновено пия само вода, но когато има налични продукти, се случва да си изстискам плодов фреш.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не обичам да драскам, но пък онези редове, които ми допаднат, задължително си отбелязвам на „Бележка” в телефона и когато прочета книгата не пропускам да се върна, за да си ги извадя в дневника.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Отбелязвам си докъде съм стигнал с книгоразделител, който има голяма сантиментална стойност за мен.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Чета повече художествена, но обожавам научната литература. Компютрите ми бяха голяма страст до 11 клас и все още ми е приятно да научавам нови неща за тях. Падам си също по физика, астрономия, история, чужди езици, както и мемоари или биографии на хората променили света.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Държа да прочета главата, което често пъти се отразява на продължителността на съня ми.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?
Не помня да съм оставял книга, защото авторът ме е дразнел. Дали от педантичност или от желание да открия любопитна нишка, винаги стигам до края.

Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?
Понякога спирам, понякога си казвам, че по-късно ще я проверя и най-често във втория случай забравям. Но смятам, че е хубаво да се търси значението на новите думи, за да се обогатява речника.

Какво четеш в момента?Kratkiat chuden zhivot na Oskar Uao
„Краткият чуден живот на Оскар Уао”, чийто бележки под линия са толкова много и така страхотни, че ми се завива свят още от първите страници.
Също така доигравам новия сборник с книги-игри – „Призвание герой”.

Коя е последната книга, която си купи?
„Американски психар” на Брет Ийстън Елис. Доста време я търсих и накрая близка приятелка ме усмихна, като ми каза, че е намерила две бройки.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Опитвал съм да чета по няколко романа наведнъж, но е някак неуважително, не мога да нагазя в света и да опозная героите истински. Предпочитам да чета по една книга и ако се случи да ми доскучае просто избирам сборник с разкази, за разнообразие.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимото ми място е в леглото, но да съм се облегнал на стената. А най-приятното време за четене е когато дъждът тропа по перваза на прозореца.
Комбинацията от двете е самата хармония за мен.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Преди обожавах многотомните фентъзи поредици, но през изминалата година прочетеното се състои почти изцяло в самостоятелни книги. Зависи от настроението и от поредицата.

Chasat na chudovishtetoИма ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да, обичам да разказвам на приятелите си за Рей Бредбъри и Стивън Кинг, защото и двамата имат изключително самобитно творчество. Първите няколко книги, които ми хрумват и които напоследък препоръчвам на много свои познати, са: „451 градуса по Фаренхайт”, „Часът на чудовището”, „Крадецът на книги”, „Да убиеш присмехулник” и „Полет над кукувиче гнездо”.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Често си пренареждам книгите в библиотеката, но общо взето винаги има(поне) един ред само с фентъзи и фантастика, един винаги е отделен за Кинг и два, които да обединяват класиките със съвременните романи.