fb
Как четешСпециални

Как четеш: Илияна Генова

5 мин.

Илияна Генова работи в рекламния бизнес от няколко години, а по образование е журналист и магистър в програмата Е-Европа. Има блог, в който от време на време споделя мисли, пътешествия и пуска поетичните си хвърчила да се реят сред синьо безвремие. Много красота има в това виртуално пространство, и още толкова в личната библиотека на Илияна, в която днес нахално ще се разровя. 

Какво са книгите за теб?
Те са срещи-пътувания, след които ти остават мечти, спомени, знания. И като че ли всяка книга винаги сама избира подходящия момент да се появи в живота ти и да ти покаже нещо ново. Когато са препоръчани от някого, те са и начин да опознаеш човека, повод за намиране на общи светове.

На западния фронт нищо новоКоя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Всяка добра книга те кара да се замислиш и ти повлиява, оформя възгледите ти за заобикалящото. Особено когато си по-малък. Такива първи оформящи книги за мен са били „Граф Монте Кристо“ заради вярата в приключенския дух и невъзможността да избягаш от онова, което трябва да се случи, „На изток от Рая“ заради опознаването на човешкото в дълбочина и научаването да го приемаш във всяка една крайност, „На западния фронт нищо ново“ и „Обратният път“ на Ремарк заради преобръщането на света след войните и необходимите усилия, за да се впишеш в него след тях. Една от последните книги, които ме накара да променя нещо в живота си, е „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“  – а именно да се старая да правя всяко малко нещо в живота си, влагайки любов към детайла. Да не ме е страх да опитвам неща, за които просто съм смятала, че не умея.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Май повече пия, докато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Ако е в електронния четец, подчертавам смело. Иначе записвам страници и редове на телефона си, които след време преписвам в дебелия тефтер с любими цитати.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Най-често не си отбелязвам – тествам при следващото четене дали си спомням до къде съм стигнала. Ако не, значи съм чела, дремейки, и прочитам отново.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Повече художествена.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
И двете.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Мога да спра по всяко време, особено ако вече заспивам. Това се случва често, защото чета предимно вечер.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Старая се да не го правя – останало ми е като урок от една учителка по литература. Въпреки че старателно избирам какво да е следващото четиво, все пак понякога има и разочарования. Редки са случаите да захвърля недочетена книга. По-скоро я оставям и дочитам след време.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Дразнещите герои често са най-симпатични. Например като Баба в „Баба праща поздрави и се извинява“. Но да речем така и не успях да се разбера с характера на Анна Каренина и ме дразнеше през цялото време. Ана Каренина

Какво четеш в момента?
Владимир Висоцки, „Завръщане“. Съдържа стихотворения, монолози и спомени за Висоцки, както и недовършения му роман: „Роман за момичетата“.

Коя е последната книга, която си купи?
Бяха две на старо – „Педя земя“ на Йордан Радичков и „Лхоце 8516м“ на Христо Проданов.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Често се случва да чета няколко едновременно – например роман и сборник разкази. Но се старая да се концентирам върху една. Мисля, че резултатът е по-добър.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, късен летен следобед на терасата при красивите орхидеи на майка ми в Шумен. За жалост тази идилия се случва все по-рядко.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
По-скоро самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Препоръчвам спрямо различните вкусове, но напоследък най-много – Етгар Керет, Виргиния Захариева, Маркес.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
В момента библиотеката ми е малко хаотична, защото нямам много място за книгите си в квартирата. Но мечтая за голяма библиотека, до чиито най-високи рафотве се стига със стари дървени стълби! ;)