fb
Как четешСпециални

Как четеш: Иван Давидов

4 мин.

иван давидивАко си в компанията на Иван Давидов, няма как да скучаеш или да се отегчаваш. Той е филолог по образование, рекламист по професия; смята, че призванието му е да бъде „stand up комик будител“. Smart партньор е в платформата smartparts.bg. Попитахме го как чете и ето ги неговите отговори – искрени и поднесени с приятно чувство за хумор:

Какво са книгите за теб?
Нещо като моабет (любимо мое занимание), но моабет с хора, които са доказано интелигентни, интересни и обогатяващи, от различни епохи и от различни сфери на познанието.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Нямам навика да похапвам, докато чета художествена или занимателна литература.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Като малък пиех мента, докато си пишех домашните по испански. Научих езика много добре :) Но не, докато чета художествена или занимателна и обогатяваща литература, не употребявам алкохол, леки или тлъсти наркотици.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделител. Вече идват с всяка книга, което е много удобно. Иначе ползвам опцията на електронната книга за отбеллязване.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Мммм, нещо хибридно – нехудожествена литература със силно застъпена художественост и художествена литература, която обогатява енциклопедично, разширява general knowledge-a.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Както е казал Еклесиаст – има време за електронна книга, има време за книга с дебели корици :)

Пишете ме човек в списъка с хората, които „душкат“ новите книги (та и старите дори). В същото време електронната книга предлага възможността за augmented четене (превежда, дава етимология, коментари и т.н.), а това те кара да се чувстваш една идея по-задоволен интелектуално.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
Спирам, когато книгата не ме интригува толкова и когато резервоарът с желание за четене се е изчерпал (да, не смятам, че е нормално човек да чете повече от х часа на ден, седмица и т.н. Това си е чиста фиксация). След като се заредя отново с желание за четене, продължвам. Така че – не „мога“, а „може“ да спра по всяко време.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Тогава не я започвам. По принцип не хвърлям книги :)

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Нямам спомен някога да съм имал лични отношения с героите на някоя книга. Всякаква книга може да се нареди сред любимите ми: от учебник по пчеларство до книжка за оцветяване :)

Какво четеш в момента?
Gaston Bachelard – The Poetics of Space – 18% (препрочитам, този път пробвам на английски), Jorge Luis Borges – Ficciones – 59%

Коя е последната книга, която си купи?любов и секс в древния рим
„Любов и секс в Древен Рим“

От тези хора, които четат само по една книга, ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Дори и да захвана няколко книги, една от тях ми е основна, а другите пъплят. Умственият капацитет и всекидневието ми позволяват активно четене на до една книга.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
С удоволствие откривам нови любими места.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания. Другото ми прилича на трик за повече продажби и отблъсква.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Има няколко книги, които препоръчвам by default: „Ние“ на Замятин, „Граматика на фантазията“ на Родари, “Дао дъ дзин” от Лао Дзъ и цялата българска класика.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Преди няколко години дарих скромната си библиотека на читалището в град Ихтиман. Оттогава насам съм с електронна книга и няколко десетки книги, така че не се налага някаква особена организация и сегментация.

[ + ]