fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мануела Драганова

5 мин.

Мануела Драганова е визионер, романтик, бизнес дама, автор, международен коуч и запален голфър. Специализира в Силициевата долина по системата Success Factor Modelling, водена лично от нейния създател и един от най-успешните коучове в света Робърт Дилтс. Мануела е помага на хората и бизнеса в България да разгърнат потенциала си, така че да бъдат още по-успешни, да увеличат печалбите си, да бъдат мотиватори и достоен пример за останалите.

Дебютният роман на Мануела Драганова „Ana’s Way“ излиза в САЩ през 2018 година под редакцията на Даниел Бъргес, работил със Стивън Кинг и помогнал на мнозина писатели да стигнат до челни позиции в класацията на New York Times. Книгата попада на страниците на Publisher’s Weekly и привлича вниманието на The US Review of Books и Pacific Book Review, които удостояват „Ana’s Way“ със звезда за „книга с особени заслуги“. 

Книгата вече излезе и на български език под името „Ана”, с логото на издателство „Сиела”, и бързо набира почитатели. Специално за българската публика Мануела дописва и разширява сюжета на „Ana’s Way“. В епизод 9 на „Книжният подкаст“ тя самата разказа повече за проекта.

 

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Този отговор го давам без да се замисля. Книгата, която ме разтърси и ме изпълни с мисли, така че извесно време нищо друго да не ми се чете, бе „Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не ям, просто чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вода, чай, вино. Обичам да чета на спокойствие и на тишина.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам, нали това е моята книга все пак? След време се връщам към бележките си и си припомням какво съм си мислила тогава. Забавно е.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Най-често с детска снимка на дъщеря ми.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена литература чета за удоволствие, което за мое съжаление не се случва толкова често, колкото бих искала. Нехудожествена чета почти ежедневно, защото искам да съм в крак със съвременните тенденции в професията ми.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Романите определено чета на хартия, а специализираната литература – както дойде. Напоследък все по-често е в електронен вариант, но затова пък си водя записки на ръка (навик останал от студентските ми години). Приела съм, че мозъкът ми приема информацията по-бързо и лесно по този начин и се съобразявам с него.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
В повечето случаи дочитам.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Мога, нямам време за губене. Само че за мен терминът не би бил „дразни“. Бих казала, че ако книгата не ми дава нищо, бих я оставила настрана. По-добре ще е да свърша нещо полезно вместо това, нали?

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Може. Мисля си, че ако нещо ме дразни, то има причина за това и бих желала да я изследвам. Дразненето за мен е по-широко понятие.

Какво четеш в момента?
Наполеон Хил.

Коя е последната книга, която си купи?
„Наръчник по инвестиране“ от Робърт Кийосаки.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
От тези с няколкото.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Навсякъде и по всяко време, стига да се чувствам комфортно.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете. За мен е важно съдържанието, не формата на представяне.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да, много са. Наистина много. Обичам да препоръчвам стойностни четива според ситуацията – както специализирана литература, така и художествена. Това е част от работата ми като коуч. И искрено се надявам моите препоръки да са от полза на хората.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Хубав въпрос. Замислих се, че всъщност имам две библиотеки – една за романите и една за работата. Вадя и прибирам, вечно има динамика.