fb
Как четешСпециални

Как четеш: Милена Трендафилова

4 мин.
Milena Trendafilova

Milena TrendafilovaВ края на миналата седмица завърши третата стажантска програма на „Аз чета“. В продължение на един месец можехте да се запознаете с нашите стажанти чрез техните текстове, а сега е време да се запознаете с тях и чрез техните читателски навици. Първа е Милена Трендафилова.

Какво са книгите за теб?

Книгите за мен са страст, която никога няма насищане.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?

Най-силно са ми повлиявали “Лолита”, “Парфюмът”, “Портретът на Дориан Грей”, “Матилда”, “На изток от рая”, “1984”, “Beloved”, “451 градуса по Фаренхайт”… А книгите, които винаги ме замислят и вдъхновяват, променяйки живота ми, са тези на Хенри Милър, Ч. Буковски…

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Никога, това би осквернило за мен целия ритуал.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Студено прясно мляко, понякога.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Никога не подчертавам с химикал, ужасно грозно е, понякога обаче го правя с молив и линийка, или си отбелязвам с лепящи се листчета, а после прилежно прехвърлям цитатите в един тефтер, ако ми остане време.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Винаги имам един по-специален и хубав разделител за най-четената книга и още няколко отделни за останалите книги. Най-новият ми е магнитен с образа на Венеция и много си го харесвам.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

От всичко – по МНОГО! :)

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

По-скоро съм привърженик на добрата стара традиция и прелистването на истински хартиени страници.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Неписан закон е да завършвам главата – винаги, иначе извратеният ми болен перфекционизъм не може да спи спокойно. :)

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Много рядко се случва, не обичам недовършени неща, още по-малко недовършени книги, но понякога просто не се получава. Срам ме е да кажа кой е последният автор, който зарязах безочливо по този начин след упорито четене на повече от 100 страници, но беше български…

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Зависи, не е нужно да имаш любимци, за да си дадеш сметка кога една книга си е заслужила правото да бъде публикувана.

Какво четеш в момента?

Халед Хосейни “Хиляда сияйни слънца” (бел. ред. при попълването на анкетата Милена е чела книгата, но вече може да прочетеш и нейното ревю в сайта). и “Плът и кръв” на Джон Харви.

Коя е последната книга, която си купи?

Хмм… Те са по няколко на месец. Последно купувах Луи-Фердинанд Селин “Смърт на кредит” и “Пътешествие до края на нощта”.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Никога не съм можела да чета само по една книга, наследила съм тази “мултифункционалност” от майка ми и баба ми. :) Макар че често се случва едната винаги да вземе превес… :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Място – само да е тихо и спокойно, макар че вече съм се специализирала да чета навсякъде. Време- 24 ч. в денонощието, ако може.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

И двете си имат чар, от поредиците веднага мога да препоръчам “Милениум” на Стиг Ларшон, светла му памет… И разбира се „Песен за огън и лед“ на Джордж Р.Р. Мартин.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

О да, много са! “Тютюн” на Димитър Димов е една от тях, също и всички романи на Джеймс Клавел, “Престъпление и наказание” на великия Достоевски, „100 години самота“ на Габриел Гарсия Маркес, „Списъкът на Шиндлер“ от Томас Кинийли, Марио Пузо и „Кръстникът“…

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Прилежно, най-вече. :) По име на автора и с голям кеф – така си ги организирам! Чат-пат и по жанр, а напоследък се случва и по издателства.