fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Как четешСпециални

Как четеш: Палома Митева

3 мин.

Първо имахме идея да включим Палома в рамките на Седмицата на детските книги, затова й пратихме въпросите от „Как четат децата“. Но пък Пами, която е в 9-ти клас в столично училище, ни отговори наистина страхотно и интересно (не че сме се съмнявали), затова и ви я представяме тук. О, и да не изпуснем – освен, че е ужасно красива и умна, тя е и професионален фотомодел. Така че да не сме чули повече, че тийнейджърите не четат!

Какво са книгите за теб?
Начин да си почина, да се разтоваря и да избягам за малко от ежедневието

Какво четеш в момента?
„Обичам Ню Йорк“ (от Линдзи Келк, ИК „Кръгозор“ – б.р.). Главната героиня е Анджела, която живее в Лондон и е много влюбена в годеника си, до момента в който не го хваща в изневяра на сватбата на близка нейна приятелка. Така започва книгата, а тази негова постъпка я кара да замине за Ню Йорк, където пък започва нейното приключение. Дотук книжката ми се струва развлекателна и интересна.

Коя е любимата ти книга?
tetradkata„Тетрадката“ на Никълъс Спаркс – никога няма да ми омръзне да я препрочитам. Толкова реално е написана, че усещаш нещата и си мислиш как би постъпил, ако беше на мястото на героите. Първо гледах филма преди много време и се влюбих в Ной и Ели. Макар забраната на семейството й да са заедно, те не се спират пред нищо и разказват за любов, която е вечна. Дори и след години, когато главната героиня е на път да се омъжи за обещаващ адвокат, Ной се завръща и тя се сеща за това момче от детството, което и до тогава държи сърцето й.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш?
Вкъщи, на топло и тихо.

На кой герой от книга искаш да приличаш?
На Джейн от “Гордост и предразсъдъци„, една от петте дъщери на господин и госпожа Бенет, които са собственици на имение. Искам да приличам именно на нея, защото представянето й ми харесва най-много. Харесват ми обноските й, начинът, по който се изразява, и това, че винаги застава зад семейсвото си.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки?
Да, много често се случва, когато минавам през някакъв период, приятелите да ми казват коя книга би ми била полезна и прочитайки я, да се преобръщат представите ми за дадена ситуация.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не, защото нямам любим.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации?
Не. Даже е по-добре да няма, за да не влияе на моята си представа за случващото се.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Обичам да прочитам до края, защото в повечето случаи ми е прекалено любопитно.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо?
Kade si, Alyaska? John Green„Къде си, Аляска“, защото всичките ми приятели я препоръчват, а все още не съм намерила време да я прочета

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш?
Питам мама.

Четеш ли книги от библиотеката?
Рядко, за съжаление.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие?
Удоволствие.