fb
Как четешСпециални

Как четеш: Рия Найденова

6 мин.

Рия Найденова е един от новите редактори в издателство „Сиела“, към чийто екип се присъедини точно преди една година, в първата седмица на април. Завършила е антична история, но обича да чете всичко и навсякъде, където й падне.

Какво са книгите за теб?
Продължение на света с други средства.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?
„Златният телец“. Никога вече няма да мога да гледам на антилопата гну – това инак благородно животно – по същия начин.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Понякога. В идеална ситуация нещо, което не цапа. Но тъй като аз съм от хората, които са в състояние да се накапят с геврек, гледам да чета без достъп до средства за лекьосване.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Алкохолът ме приспива, а кафето ме прави свръхактивна, така че чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, отбелязвам и още как. Най-вече в електронните книги, там можеш да шариш безразборно. Когато учех за изпити и трябваше да подчертавам факти, които биха ми свършили работа, редовно се отплесвах и почвах да подчертавам цитати, които ми харесват като фраза.рия найденова

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С билетчета от метро – те са много и наблизо. Освен това пише датата. Така знаех кой ден съм започнала някоя книга години преди да си направя акаунт в GoodReads!

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Аз чета безразборно каквото ми попадне. Никаква хигиена на четене. Хич! Единственото, което би ме отблъснало от някоя книга, е ако ми е скучна. Въпреки това, изглежда, чета предимно художествена литература. Не е съзнателен избор, май просто така ми се получава.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Твърдо и двете. Електронните книги са удобни и когато си купуваш електронна книга, не се случва да ти кажат „Нямаме я на склад, тиражът е изчерпан.“ Поне не ми се е случвало досега. Обичам да гледам хартиените книги, когато имат красива корица – има някои, които са си направо бижу. Но не мисля, че преживяването на електронна книга и на хартиена е дотолкова различно, че да се налага да избираш страна. Важното в една книга е текстът, в крайна сметка.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Гледам да си дочета до края на главата, преди да заспя, да кажем, но ако печката се подпали, докато чета (случвало се е), няма как – хвърляш книгата и се заемаш с пожарогасителя. Е, понякога, ако някоя книга много ме увлече, сама се увещавам „само още тази страница, добре, само още една и тогава вече ставам да си долея чай“. А чаят бавно замръзва в канчето.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, има доста книги, които не съм довършила. Няма никакъв смисъл да изтезаваш себе си и книгата, ако нещата между вас просто не се получават.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Рядко се случва, но да. „Игрите на глада“, да кажем. Катнис ме е докарвала до гневно скърцане със зъби и многоброен facepalm, но въпреки всичко книгата е величие.

Какво четеш в момента?
Kalunya Kalya Georgi Bozhinov
Хилядите есени на Якоб де Зут“ на Дейвид Мичъл. А също и „Белканто“ на Ан Патчет и „Калуня-каля“ на Георги Божинов“, и „Иноваторите“ на Уолтър Айзъксън. Както казах, никаква хигиена на четене…

Коя е последната книга, която си купи?
Ние, лъжците“ на Е. Локхарт.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета по много книги едновременно, въпреки че под „едновременно“ нямам предвид, че непрекъснато ги сменям, а просто, че съм лакомия. Започвам някоя книга, след което друга книга ми хваща окото и, като дете в магазин за бонбони, пускам първата и се залепям за втората. Но има някаква последователност – ето, сега, в момента възнамерявам да си дочета „Белканто“, преди да пристъпя тържествено към Мичъл.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Кухнята (която е сакрален център на дома и всички важни решения се взимат в нея) и рано сутрин, особено в неделя, докато се наливам с разни топли неща.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Зависи от книгата. Ако е интересна, искам да видя растеж в героите и темата е благодатна, винаги се радвам да подхвана нова поредица. Ако историята може да постигне завършеност в 200 страници, допълнителното разтегляне е безсмислено и натежава.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Имам навика да препоръчвам всичко, което ми е харесало (най-гръмогласно, разбира се, това, което последно ми е направило впечатление), до степен, че приятелите ми се оплакват, че говоря само за книги.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Отначало започнах както сигурно всеки започва – по автор и по азбучен ред. Но когато Данте се озова до Дийн Кунц, реших, че не ще го бъде. Пренаредих ги по жанр, което ме потисна, защото насреща ми злостно се опули една стена от кримки. Опитах всичко – по период, по издателство, но накрая просто трябваше да се примиря. Библиотеката ми е по ред на придобиване.

[ + ]