fb
Как четешСпециални

Как четеш: Владимир Михайлов

5 мин.

Владимир Михайлов се превърна в новото любимо „лошо момче“ на България след безупречната си главна роля в сериала „Братя“, където играе един нетипичен мафиот и брат на Калин Врачански. И докато някои тепърва го преоткриха с този му персонаж на Драгомир Донков (Денис Топал), други му се радваха още като Симо Влаха в екранизацията на романа „Възвишение“ от Милен Русков. Участвал е и в куп холивудски продукции с партньори като Салма Хайек и Ейдриън Броуди, макар и официално да е завършил Английска филология в СУ, а не НАТФИЗ.

Владимир има успешна кариера като музикант, текстописец и композитор с групите „Сафо“, „SLNG“, „Rewind“, а през 2018г. ни представи на конкурса за „Евровизия“ в Лисабон заедно с Equinox. Участва и в няколко популярни мюзикъла, сред които „Исус Христос супер звезда“, „Клетниците“, „Mamma Mia“ и „Фантомът на операта“, а някои от анимацианните герои в „Доктор Дулитъл“ и „Тролчетата 2“ са озвучени с неговия глас.

Определя се като „разказвач на истории“ и казва, че се опитва от дете да го прави с всички средства – кино, театър, писане и четене на текстове, рисуване… Едно от любимите му неща е да играе литературен образ на сцената или на екрана – „да си книжен герой е неописуемо чувство!“, казва Владимир. Като баща на три деца и толкова изявена творческа личност вероятно не му остава много време за четене, но ние решихме все пак да го попитаме, а той се съгласи да ни разкрие повече за читателските си навици с типичната си откровеност на човек, здраво стъпил на земята.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„Клетниците“, „Възвишение“, „Цялото кралско войнство“, „Да убиеш присмехулник„, „Майстора и Маргарита„, „Цар плъх“, „Старецът и морето“, „Кралят на рибарите“, „Гняв“ и „Дългата разходка“ на Стивън Кинг, Азимов и Саймък, Крайтън, Гришам… А като дете – „Винету“, „Две години ваканция“, „Приказка без край“, „Рицарят на бялата дама“, „Моето семейство и други животни“…

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Когато чета нещо на компютъра – може; иначе книгата ми е достатъчна обикновено.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вода, понякога вино или бира. Преди гарнирах четенето с музика, но отдавна вече не мога да правя две неща едновременно. Иначе имам ценни асоциации, например „Две години ваканция“ свързвам с Power Windows на Ръш. :)

Цар Плъх - Джеймс Клавел

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не драскам по книгите, бих си преписал някой пасаж на ръка.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С каквото ми попадне, иначе бих си купил някое красиво „отбелязАло“, както му викаме с брат ми. ;)

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Всичко… жалко, че напоследък по-рядко имам възможност да седна спокойно с някой роман…

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Обичам си хардуерните издания. ;)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Гледам да си я дочета докрай, но вечер се случва някоя буква да ме цапардоса и на сутринта да препрочитам цялата глава. :)

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Случвало се е. Понякога е въпрос на настроение. Обичам да си казвам, че е временно.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да.

Какво четеш в момента?
Станиславски, Автобиографията на Сър Лорънс Оливие, Гал Сасон, „Стопанката на Господ“ и поезия – както и откъдето ме свари. Иначе с малкият ми син си четем Франклин, а когато си четем Хари Потър, той взима него, аз съм гласът на всички останали и е много забавно.

Коя е последната книга, която си купи?
Гал Сасон – „Астрологична прогноза 2021“.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Преди четях по една и не можех да я оставя. Сега са две-три, според настроението.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Диванът, леглото. Когато мога…

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Обичам поредиците – „Властелинът на пръстените“, Тери Пратчет, а също и тематични поредици, като при Форсайт, без задължително героите да са същите.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Стивън Кинг, Крайтън, Шекли и Зелазни, Толкин… Също и „Вегаски истории“ на Иван Владимиров – Нав и „Въпреки любовта“ на Петко Славов, а на себе си препоръчвам повечко Чехов, Достоевски и Шекспир… и биографията на Брандо. ;)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Обикновено го прави Миша (съпругата ми).

Снимка на публикацията: БНТ

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка AZCHETA20Q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.