fb
Как четеш

Как четеш: Яна Маринова

5 мин.
Qna Marinova

Яна Маринова определено е в Топ 3 на най-красивите и талантливи български актриси. От няколко години е позната на театралните фенове в столицата, но след страхотната си игра в „Стъклен дом“ и „Фамилията“ вече е безспорен любимец в цялата страна.

Само след седмица ще я видим на премиерата на новата постановка с нейно участие – „Пуканки“ под режисурата на Асен Блатечки в театър „Открита сцена“ на 15 февруари. Ние сме се приготвили за много смях с цялата звездна трупа в спектакъла, но за да подгреем, не пропуснахме да попитаме Яна как чете. 

Какво са книгите за теб?
Учебниците на живота… И филмите също.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Няколко са. Различни книги в различни периоди от живота ми… Йовковите „Индже“, „Шибил“ и „Божура“, „Ветрената мелница“ на Елин Пелин, когато бях дете, „Щастливият принц“ на Оскар Уайлд и „Есмералда и Квазимодо“ на Юго – като малка не казвах „Парижката Света Богородица“.

Ботев ми е порив за всичко, а текста на „Песен за човека“на Вапцаров ме е научил да се подигравам на глупаците и страхливците без злоба и ненавист. Но библия за мен е „Ако“ на Ръдиард Киплинг.

И определено най-много чета английска любовна класика, най-вълнуваща е за мен – много е различна от всичко, което някога съм преживяла, и ми позволява да живея живота на коренно различни хора, независимо че ги разпознавам постоянно около себе си. Толкова са действителни образите, векове на традиции си казват думата.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”? Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чета постоянно и навсякъде, за мен четенето не е ритуал, а ежедневна храна за душата. И да, ям, пия нещо или карам в задръстване, когато чета.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Често подчертавам или снимам с телефона си цели пасажи. Да ми напомнят! Като мехлем са думите, могат да променят целия ти живот, ако ги прочетеш, когато имаш нужда.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Най-често прегъвам страница или със снимка на сина ми.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Всичко, което ми е интересно, сега отварям от време на време по глава от „Тъканта на космоса“ – физика за обикновения читател.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
И двете, но купувам книгите, които харесвам и обичам.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Както дойде, без значение е.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Постоянно захвърлям книги, които са тъпи, няма как да разбера коя ще ми подейства и ще ме развълнува. А и не се вслушвам в чуждо мнение.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Не, не мога. Раздразнението е вид страст. Аз обожавам страстта. Само скуката и тъпотията могат да ме отблъснат от книга. В живота понасям скука, нажежава ме до крайност и резултатът обикновено е положителен, но в книга – не. Не мога да си го причиня, не съм пораснала още.

Какво четеш в момента?

Амели Нотомб – „Страх и трепет“, пак нейна „Характерът на дъжда“, тази за физиката („Тъканта на космоса“ – б.р.), разкази – постоянно, както и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Нико, синът ми, прочете наскоро Том Сойер и аз се присетих за Хък.

Нико, горкият, в момента се явява на олимпиада по руски, по математика и по литература. Мисля, че от другата година ще е намразил едно от трите. Но нищо – така се става мъж. ;)

Коя е последната книга, която си купи?
Няколко на Нотомб и Джейн Остин, май и „Мадам Бовари“.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога по няколко накуп :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Чета постоянно и навсякъде.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Чета всичко, нямам подобни предпочитания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Препоръчвам книги в зависимост от възраст, характер, интереси и т.н.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
В библиотека, по пода до леглото, по чанти, кола, навсякъде най-често четените. Другите наблъскани пак къде ли не.

[ + ]