fb
НовиниПо света

Как кратките видеа подпомагат китайската книжна индустрия

3 мин.

Пазарът на книги в Китай отчита ръст 4.72 %, а най-голяма заслуга затова имат електронната търговия и популяризирането на заглавията с кратки видеоклипове. Това сочат данните от проучване на OpenBook за 2023 г. Анализите са цитирани от Publishing Perspectives и сочат, че през 2023 г. продажбите на книги достигнат 91.2 милиарда юана (12.6 милиарда щатски долара).

Общият брой на активните заглавия, измерен чрез ISBN номера на целия пазар на дребно, достига 2.37 милиона, което е увеличение от 1,55 %. През изминалата година на китайския пазар са публикувани повече от 180 000 нови заглавия, което е ръст от 7.3 % спрямо 2022 г.

По отношение на ангажираността на потребителите, платформите за електронна търговия, които публикуват кратки видеа, станаха изключително влиятелни на китайския пазар и то за сравнително кратък период от време, сочат анализите. Това са платформи аналог на западните пазари и книжната общност на TikTok – BookTok. В Китай двойникът на TikTok се нарича Douyin. Кратките видеа толкова бързо се наложиха, че през 2023 г. тези канали показаха увеличение от 70.1%. Докато на някои западни пазари издателите казват, че могат да видят отслабване на „ефекта на TikTok“ върху гъвкавостта на пазара за книги, много инфлуенсъри в Китай насочват фокуса към авторите.

Първият двигател на растежа на книжния пазар в Китай през 2023 г. обаче остават огромните платформи за електронна търговия в Азия, задържащи общо 41.46 % от растежа, следвани от кратките видеоклипове.

Детските книги формират най-голямата част от китайския пазар с дял от около 27.21 %. Въпреки това обаче детските заглавия отбелязват най-голям спад през 2023 г., което може да се обясни с това, че моделът на кратко видео няма толкова голяма влияние в този сектор, колкото върху другото съдържание.

Учебните помагала и литературата са имали дял от над 10%, а академичната литература и икономиката са с около 4 до 10%.

Що се отнася до каналите за продажба, делът на учебна литуратура и помагала се увеличава всяка година. През 2023 г. 13 категории и подкатегории показват положителен растеж. Тези подкатегории са класифицирани от изследователите като: съдържание, свързано с физическото здраве, медицината, често водено от повишеното внимание на читателите към традиционните китайски медицински практики след пандемията от коронавирус. Втората категория с най-голям ръст е от книги за подобряване на знанията и уменията, като тази група включва книги за самопомощ, икономика и управление. Третата категория е свързана с екранизации на книги и препоръки за предавания на живо. Тук типът книги включва „женска литература“, някои заглавия, рекламирани от телевизионни сериали, литература като The Last Quarter of the Moon на Чи Зиджиан и I and the Temple of Earth на Shi Tiesheng.

И четвъртата категория на растеж през 2024 г. са учебни помагала и развлекателни четива, отново популяризирани от канали за електронна търговия с кратки видеоклипове.