fb
БлоговеМнения

Как родителите ти те превръщат в отдаден читател

6 мин.
bebe i kniga

cheteneto i detsataВ материал за bustle.com Джулия Сийлс представя 12 съвета как да превърнем детето си в истински читател, почерпени от нейния опит не на родител, а на дъщеря. Съветите й са поднесени с чувство за хумор и сме сигурни, че ще ви вдъхновят:

Майка ми e специалист по четенето и ще е недостатъчно да кажа, че в детството ми книгите бяха важна част от моето ежедневие. Истината е, че бях орисана да порасна като отдаден и страстен читател, защото бях заобиколена от книга постоянно, по цял ден, всеки ден.

В един период от детството ми майка ми ръководеше бизнес със стари книги и ме водеше със себе си по книжни разпродажби, като ми позволяваше да взема толкова книги за Нанси Дрю от по пет цента, колкото можех да нося. (Бележка: Ако не си ходил на разпродажба на книги, си пропуснал много. Ние се будехме в 4 часа сутринта, за да отидем в огромен склад и да се борим с други запалени читатели за копия на редки книги. Също като на модна разпродажба… Само замени Лубутен с книги и ще получиш точна представа.)

Ако и ти си запален любител на книгите, най-вероятно и твоята история е подобна. Нямам предвид, че си се изправял в битка за рядка детска книга… Но ако обичаш да четеш, най-вероятно родителите ти са поне частично отговорни за това.

Навярно те са първите хора, от които си разбрал колко красиво и изключително изобретение е книгата. А това е само един от многото начини, чрез които родителите ти са те превърнали в пристрастения читател, който си днес.

Те първи са те учили да четеш dete roditel kniga

Предполагам, че първите хора, които са те учили да четеш, са родителите ти. Преди да тръгнеш на училище, за да изучаваш досадни неща като граматика и правопис, те са ти показали буквите. А след като си тръгнал на училище и си бил затрупан от домашни с трудни думи, те са сядали с теб, за да разучавате сричка по сричка. Заради тяхното търпение имаш дълъг списък с прочетени книги… и още по-дълъг с книги, които искаш да прочетеш.

Подарявали са ти книги

Родителите ти са знаели, че книгите са идеалният подарък. Абсолютен факт! Книгата не е просто подарък. Тя дава възможност за няколко часа да се преселиш в друг свят, а кой не би искал това?

Карали са те да прочетеш книгите от задължителна списък дори когато са били препоръчителни

Лятото преди шести клас занесох у дома списък на задължителна литература. В списъка имаше само една задължителна книга, а останалите ни бяха препоръчани. Опитах се да обясня това на майка ми, но тя настояваше да прочета всичко. Оплаквах се безкрайно, защото някои заглавия изглеждаха твърде скучни. Но тя ми каза да им дам шанс. В крайна сметка, най-непривлекателните на пръв поглед книги ми станаха най-любими.

Завели са те в библиотекатаmatilda

Първото ти голямо семейно пътуване е… до библиотеката. Родителите ти са те завлекли там със или без твоето съгласие, а след това не са могли да те накарат да си тръгнеш.

Купували са ти всяка книга, която си искал, за сметка на видео игрите

„Искаш DVD? Спести, за да си го купиш. Искаш Gameboy? Поискай го за рождения си ден. Искаш книга? Разбира се, че ще ти в купя.“ Родителите ти не особено деликатно са ти внушавали, че книгите = на добра покупка. Винаги.

Достатъчно време за четене всеки ден

Някои деца имаха телевизори в стаите си, а в твоята имаше лавици. Защото родители ти са искали да са сигурни, че имаш достатъчно време за четене. Всеки ден! Според родителите ти никога не може да се чете достатъчно. И днес си сигурен в това.

Преобличали са те като герои от книгите

Наистина ли си искала да се преоблечеш като Елизабет Бенет, когато си била на 4. Кой го е грижа? Важното е, че изглеждаш ослепително!

Не са ти позволявали да гледаш филма преди да си прочел книгата

Това беше правило, докато растях. На мен и на брат ми не ни беше позволено да гледаме филма, ако не сме прочели книгата, по която е създаден. И сега аз продължавам да спазвам това правило.

Пътуванията са за слушане на аудио книгиaudiokniga

Някои родители възпитават у децата си любов към класическия рок или към семейните игри в колата… Твоите са пускали аудиокнигата в мига, в който всички колани са били закопчани.

Говорили са за техните любими книги

Когато си слушал родителите си да говорят да техните любим книги, си усещал, че четенето е нещо специално. Щом те го харесват, вероятно ще хареса и на теб.

Заразил си се с тяхната страст по четенето и вече не си представяш живота си без книги.

Били са търпеливи, когато постоянно си говорил за любимото си четиво

Въпреки че майка ми е чувала да говоря за Джо и Лори милиони пъти (те трябваше да бъдат заедно!), тя все още слуша търпеливо, когато започне моята тирада.

Не ме съди, че се разстройвам заради книга, защото разбира колко важни са хората в нея. Макар че понякога ми напомня, че „те не са реални хора“, винаги е търпелива. В крайна сметка, тя създаде това чудовище, нали? chetene

Чели са ти

Един от най-съкровените спомени от детството ти е времето, когато си слушал любимата си история, сгушен в мама или татко. Нищо не е разпалвало любовта ти към четенето повече от гласовете им, четящи с такава любов, че си чувствал историята написана специално за теб.

С такива прекрасни родители не е чудно, че си израснал страстен и заклет поклонник на книгите.