fb
БългарияНовини

Какво четат българските предприемачи през лятото?

2 мин.

Български предприемачи разкриха кои книги са избрали да четат по време на летните си отпуски. Препоръките идват съвсем навреме, в последните дни на август, когато лятото започва да ни се изплъзва, но можем да се възползваме от още няколко горещи седмици, в които да откраднем минутки с книга на плажа.

Оказа се, че професионалистите в областта на инвестициите от компанията Eleven Ventures не се интересуват единствено от бизнес четива, а и от книги, които „обещават да ви пренесат надалеч, без значение от плановете ви за почивка“.

Любопитни ли сте да научите какво има в списъка им?

Ето и 5-те препоръки:

1.  Wealth, War and Wisdom от Бартън Бигс. Книгата е интригуващ поглед към това как уроците от миналото могат да помогнат на инвеститора от двадесет и първи век да разбере собствените ни опасни времена, както и да избере най-добрите стратегии за съвременната пазарна икономика. Препоръката е на Валери Петров – председател на съвета на директорите и един от доайените на индустрията на дялово инвестиране в региона.

2. Nonviolent Communication („Общуване без агресия“ от Маршал Розенберг, изд. „Кръгозор“). Тази книга съчетава практически умения и необходимия речник, за да ви помогне да получите това, което искате бързо. Препоръчана от Васил Терзиев – партньор в компанията, успешен предприемач, ангел инвеститор и ментор на някои от водещите стартиращи фирми в България.

3. Freakonomics от Стивън Левит e книга, която предефинира начина, по който гледаме на съвременния свят и ни показва как да виждаме през цялата бъркотия. Препоръчана е от Мартин Узунов – финансов специалист, старши мениджър и предприемач с богат опит в различни индустрии и региони.

4. The Three-Body Problem „Трите тела“ от Лиу Цъсин, изд. „Колибри“, преводач: Стефан Русинов) e шедьовър с огромен обхват и визия от най-обичания писател на научна фантастика в Китай. Книгата е препоръчана от Ивайло Симов – управляващ партньор в един от най-активните фондове за рисков капитал в Югоизточна Европа.

5. Influence: The Psychology of Persuasion („Влиянието. Психология на убеждаването“ от Робърт Чалдини, изд. „Изток-Запад“, преводач: Христина Буюклиева) – най-важната книга по психология на убеждаването, съответно едно от най-добрите учебни помагала (с петнайсет преиздания) по социална психология, конфликтология и мениджмънт. Препоръчана от Даниел Томов – изпълнителен директор на компанията и един от пионерите във venture capital индустрията в България.