fb
10, които...Дни на любовтаСпециални

Какво мислят за любовта 10 от любимите ни писатели

3 мин.

В най-любовната седмица неслучайно се обръщам към писателите, които единствени сякаш успяват да дефинират най-трудно обяснимото чувство. Не всички цитати са от розов памук, защото има много други оттенъци на любовта, които, честно казано, са дори и по-интересни. Насладете се на 10 от най-хубавите мисли за любовта от едни от най-любимите писатели на читателите:

Исабел Алиенде

Може би идваме на този свят, за да търсим любовта, за да я намерим и после да я изгубим, и после отново и отново все същото. С всяка нова любов се раждаме повторно и с всяка любов, която приключва, в сърцата ни се отваря рана. Аз съм покрита с горди белези.

Съмърсет Моъм

В любовта винаги единият обича, а другият позволява да бъде обичан.

Ерика Джонг

Хората не ни допълват. Ние се самодопълваме. Ако нямаме силата да се допълним сами, търсенето на любов става себеунищожение; и тогава се опитваме да се убедим, че себеунищожението е любов.

Фредерик Бегбеде

В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога.

Ерих Мария Ремарк

Любовта не е езеро, в което всеки може да види отражението си. Любовта има своите приливи и отливи. Крушения, потънали градове, октоподи, бури, сандъци със злато и перли. Но перлите се намират на дълбоко.

Стивън Кинг

Истинската любов, като всеки друг силен и омайващ наркотик, е досадна — веднъж разкажеш ли за създаването и откритието й, целувките бързо втръсват и милувките са изтощителни… разбира се, за всички с изключение на онези, които си ги разменят, които дават и взимат милувките, докато всеки звук и цвят на света сякаш се сгъстява и става по-ярък около тях. Както и с другите силни дроги, истинската първа любов е наистина единствено интересна за онези, които са й пленници.И както всеки друг силен и омайващ наркотик, първата любов е опасна.

Агата Кристи

Бракът означава повече от любов: най-важното в него е уважението. Само не го бъркайте с възхищение. Да се възхищаваш на човека до себе си по време на целия брак е безумно скучно и завършва с ревматични болки в шията.

Джон Стайнбек

Казват, чистата рана зараствала най-бързо. За мен няма нищо по-печално от връзки, които се поддържат единствено посредством лепилото на пощенските марки. Не можеш ли да виждаш, да чуваш, да се докосваш до един човек, най-добре забрави го!

Габриел Гарсия Маркес

Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.

Симон дьо Бовоар

Думата любов няма същия смисъл и за двата пола, а това е една от причините за сериозните недоразумения, които ги разделят.