fb
БългарияНовини

Калин Терзийски спечели Европейската награда за литература

1 мин.

Калин Терзийски-Кайо е българският носител на Европейската литературна награда 2011. Призовете се присъждат по време на Франкфуртския книжен панаир, който започва утре.

obichaТерзийски спечели отличието с краткия си разказ „Има ли кой да ви обича“, поместен в сборника, носещ същото име. За наградата са номинирани писатели от предварително избрани 12 европейски държави, като печели по един автор от всяка държава.

Освен България, тази година държавите с номинирани писатели са Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Сърбия, Холандия, Турция и Обединено Кралство. От наша страна претенденти за наградата бяха Емилия Дворянова, Милен Русков, Силвия Чолева и Теодора Димова.

Официалната церемония по връчването на престижното отличие ще се състои през ноември, когато лауреатите ще получат и премия в размер на 5 хиляди евро, както и възможността отличените творби да бъдат преведени на чужди езици.

Европейската награда за литература е сред основните събития на ежегодния Франкфуртски книжен панаир. Тя се присъжда от Европейския писателски съюз, Европейската федерация на книгоразпространителите и Федерацията на европейските издатели и има за цел да привлече вниманието към нови и утвърждаващи се таланти и да насърчи публикуването на техни книги в други страни.

Вижте още ревюто на Алекс за сборника с разкази „Има ли кой да ви обича“.