fb
НовиниПо света

Кампаниите за финансиране на комикси в Kickstarter отбелязват рекорден възход

2 мин.

Кампаниите за издаването на комикси в краудфъндинг платформата Kickstarter бележат една от най-силните си години през 2018-а с рекордните 16 милиона долара, дарени в подкрепа на най-различни малки и големи проекти. Това съобщава в блога на платформата Камила Занг, която оглавява тематичната секция за комикси и илюстративни материали на сайта.

В рамките на миналата година 15.3 милиона долара са отишли в подкрепа на осъществени кампании, достигнали зададената си цел. Те са се умножили с 27% в сравнение с 2017 г. Финансираните проекти се равняват на 1 457, с 14% повече от 2017 г. – тройно увеличение на фона на 2012 г. С това нивото на успеваемост на кампаниите в Kickstarter достига 70%.

Занг споделя, че тези впечатляващи резултати се дължат на общността, сформирана в продължение на десетилетие от авторите на комикси, търсещи творческа автономност. Според нея един проект няма нужда да бъде да бъде масов, за да намери подкрепа. Тя изтъква, че нестандартните идеи на независими творци с нишова публика от 100 или по-малко души създават усещането за интимна, директна връзка между автор и читател, чиято стойност не се измерва с лайкове или последователи.

Занг допълва:

Особено се гордея с факта, че Kickstarter се превърна в място за жени, артисти от различни раси и представители на ЛГБТ общността, дошли на платформата, за да творят по свой собствен начин, да градят колектив, да общуват с почитателите си и да заобиколят традиционните пазачи на входа. Голяма част от ролята ми се състои в това да помагам на новите автори, особено тези от маргинализирани прослойки.

Една от целите на Занг за настоящата година е да създаде специална страница, посветена на комикси и илюстрации, на която потребителите на платформата ще могат да разглеждат различните проекти и да откриват творци, които все още са им непознати. Тя също така смята да организира уъркшопове за авторите, които се нуждаят от помощ при стартирането на кампаниите си. Занг ги съветва веднага да започнат да градят общност, още преди да мислят за финансирането на творбите си.

Снимка на публикацията: Камила Занг, Kickstarter

[ + ]