fb
БългарияНовини

Кампанията „Селфи с книгата, която чета в момента“ стартира на 22 май

1 мин.

„Селфи с книгата, която чета в момента“ е наименованието на кампанията, инициирана от млади читатели ентусиасти от Велико Търново по случай Деня на българската просвета и култура 24 май.  Тя стартира на 22 май от 11:00 ч. в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“.

Димитър Върбанов (снимка: „Господари на ефира“)

Инициативата ще обхване участници от цялата страна, а едно от известните имена, стоящи за идеята на проекта, е репортерът на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов. Целта е да се провокира интереса към книгите и писменото слово. Ще се включат млади хора и известни личности от шоубизнеса, медиите, спорта. Чрез тази инициатива читателите ще могат да си препоръчват един на друг интересни и нови заглавия, и да покажат нестандартни места, на които в натовареното ни ежедневие може да се отдели време за четене.

Организаторите цитират тревожни данни от проучване на Евростат от 2017 г., свързано с културните предпочитания и навици на населението на Европа. Според него България е на едно от последните места в ЕС по четене на книги. За миналата година пък проучването показва, че близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%.

За повече информация може следите и Фейсбук страницата на инициативата.

[ + ]