fb
НовиниПо света

Канадците четат все повече книги от местни автори

2 мин.

Канадците се интересуват все повече от канадска литература, сочи изследване на BookNet Canada, проведено по повод 150 години от създаването на северноамериканската страна.

Според резултатите от проучването, 44% от канадските граждани, които си купуват книги, са прочели книга от местен автор през последната година, а 41% са прочели поне едно произведение на канадска тематика. Тези два показателя бележат значително увеличение от съответно 24% и 21% през 2012. Читателите, които не знаят дали са чели канадски автор през последната година, са намалели от 43% на 33% за същия период.

Най-добре познатият канадски автор остава Маргарет Атууд, посочена от 37% от респондентите през 2017 и 32% през 2012, като за увеличението на популярността на пистелката допринася и телевизонният сериал от 2017, базиран на романа й The Handmaid’s Tale („Приказка за прислужницата“). Същевременно делът на канадците, които не могат да назоват поне един канадски писател, е спаднал на 20% от 32%, колкото е бил преди 5 години.

Изследването отчита също нараснал афинитет на читателите към канадските автори – 84% от запитаните твърдят, че биха проявили интерес към произведения на родни писатели. Интересна тенденция се открива при респондентите, които не са или не знаят дали са чели канадски автор през последната година, като общо 43% от двете групи са заинтересовани и биха чели такава литература. Анализът отдава разминаването в интереса и реалното потребление на липсата на информация за произведения от канадски писатели и недостатъчното им популяризиране в местната търговска мрежа.

Когато става въпрос за набавяне на книги, канадските читатели най-често си купуват нови произведения (82%), но получаването на книга като подарък (43%), заемането от приятели и роднини (43%), закупуването на стари и употребявани книги (42%), както и взимането от библиотеката (41%) са също популярни начини за сдобиване с литература.

Целия доклад в електронен формат можете да прочетете долу: