fb
Ревюта

„Кървави разкази“ за чудо и приказ

2 мин.
Kurvavi razkazi Aleksandar Chakarov

Kurvavi razkazi Aleksandar Chakarov

Щото душа ли е – ни са чете, ни са пише. Душата – само тя си са знае.

„Кървави разкази“ (изд. „Ciela“) е сборникът с разкази на Александър Чакъров, който вдъхновява Петър Делчев на свой ред да напише „Трънски разкази/Балканска сюита“. В този ред на мисли, гарантирам на всеки, който е харесал историите на Делчев, че ще се влюби и в тези на Чакъров.

В своята книга Чакъров е събрал 13 несравними и изумителни истории под безупречната редакция на Ганка Филиповска. Трудно ми е да опиша магията, която присъства на всяка страница, лекотата, с която думите на автора се леят върху хартията, сякаш са бистро планинско поточе. Всеки един от тези 13 пламенни разказа носи истина и вечност в себе си.

Дух, светлина, просвета – лъжа. Светът е простотия, простащина – всички го знаят, но кой да го види. ‘Санта симплицитас’ – на кладата изгоря. Цинизмът, сарказмът – те само останаха. Останаха ли… измислихме ли ги?

Със своя сборник Чакъров несъмнено пали фитила и взривява ума на читателя. Всеки негов разказ е динамит. Всяка история е мисловен пожар, битка с душата и онуй, що не може да бъде утолено нивга в нея – жаждата за любов. Един от най-красивите цитати за любовта, които съм чела някога, намерих в „Романс за палача“:

Псувах я, прегърнах я – изпи ме, както пустиня стомна вода изпива. Кожата ми сякаш я одра и на душата ми я закачи. Сладко, брат – майски мед… От пиле мляко, ако има – това е то.

Всяка творба в книгата е от първо лице – мъж припомня случка от миналото. Две от историите са разказани през погледа на жена. Именно те ми станаха любими (може би защото са ми по-близки като емоция): „Нощите на една вдовица“ и „Мъж за ден! Мъж за Великден! (писмо на една банскалийка)“. А финалният разказ, озаглавен „Балканска Мадона“, е изключително добър и брилянтен завършек, който просто ти маха главата…

Мъже куршумджии и жени с осанка и характер. Барут, смърт, кръв и битки за свобода – „тя ни е чорбаджийката“. Люти разкази, кой от кой по-хубав и смислен. Прочетете ги.

Христо Блажев също препоръчва горещо романа, вижте ревюто му тук. Още един отзив можете да намерите и при Темз в „На по книга, две“.