fb
Ревюта

На по история в „Клуб Умбрийска вечеря“

2 мин.
Klub Umbriyska vecherya - Marlena de Blasi

klub-umbriyska-vecheryaМарлена де Бласи буквално изживява мечтата на хиляди хора, съчетавайки писателската си кариера с пасторален живот в живописно кътче на Италия.  Заедно със съпруга си организира гастрoномически разходки из Тоскана и Умбрия и освен че се наслаждава на изключителна храна, среща интересни хора, които я запознават с особеностите на региона и своите лични съдби.

Точно това ни представя „Клуб Умбрийска вечеря” (изд. „Слънце“), в който Марлена де Бласи повежда читателя на кулинарна и лична разходка. Четири жени се събират всеки четвъртък, за да споделят радостите и скърбите от живота, наред с вкусната храна. Всеки допринася за вечерята с каквото има – месо, билки, плодове, зеленчуци. Ястията се приготвя така, както са го правили техните майки и баби, а рецептите се предават от поколение на поколение.

Миранда, която досега е приготвяла вечерята, се оттегля и Марлена решава да заеме нейната роля. Помощнички й стават другите жени и във времето всяка разказва своята лична история, която се оказва не по-малко бурна, интересна и изпълнена с перипетии, сякаш извадена от роман. Миранда, Нинуча, Паолина и Джилда доверяват на Марлена кулинарните си тайни, заедно с тайните на живота си. Пред читателя се разкрива калейдоскоп от събития – любов, брак, смърт, раздели, че дори и мафията, но всичко винаги е съпроводено с храната, този обединяващ елемент във всяка изповед.

Това не е типичният женски роман, в който има приказен край. Марлена де Бласи представя живота такъв, какъвто е, с хубавото и лошото. Любовта, която има много лица и невинаги води до брак и завинаги. Но каквото и да се случва, добрата храна те очаква в края на пътя и всички болки ще преминат, за да дойде нов ден с нови предизвикателства.

Ако историите не ви заинтригуват, то храната ще ви съблазни, защото рецептите изкушават от всяка страница и никое небце не може да им устои.

Вижте още ревюто на Габи за „Хиляда дни във Венеция“ на Марлена де Бласи.