fb
Книжарници "Хермес" препоръчват...Специални

Книжарници „Хермес“ препоръчват – 10 български книги, които да не пропускате

7 мин.
Книжарници „Хермес“ препоръчват – 10 български книги, които да не пропускате
Advertorial

Преди настъпването на един от най-хубавите празници, Деня на будителите, в рубриката „Книжарници Хермес препоръчват“ ви представяме 10 съвременни български книги.

Независимо дали са обещаващ дебют, или нов роман от утвърдил се вече автор, вниманието, което ще отделим на тези книги е напълно заслужено. Защото съвременната българска литература представя разнообразни жанрове и тематики, които авторите изследват смело. 10 заглавия не са достатъчно, за да представят изцяло съвременната българска литература, но сме сигурни, че ще спечелят много читатели, които все още не са се решили да посегнат към тях.

Книжарница „Хермес“ – Видин

„И станах река“, Недялко Славов – „Хермес“

Недялко Славов е български поет, писател и драматург. Благодарение на всичко това днес се нарежда сред най-успешните съвременни български писатели. Известни негови творби са романите „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, „Камбаната“ и „Пиафе“.

„И станах река“ е седмият му роман. В него Славов споделя чрез похватите на художествената литература своите опасения и виждания за бъдещето на човечеството. Представя го като антиутопия, от която хората трябва да спасят душите си, да почитат природата и силите, които се извисяват над нас.

Книжарница „Хермес“ – Хасково

„Вечерна сватба“, Иван Станков – „Хермес“

Разказани с поетичния стил на автора, историите във „Вечерна сватба“ съживяват образи от минали епохи, които си приличат много с хората и постъпките им днес.

Книгата разказва за любов.

Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди сто години.

Всички правят най-старото нещо на света – обичат.

Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие.

А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

Снимка: Христина Тодорова, Софтпрес

„Утре“, Радостина Ангелова и Александър Станков – „СофтПрес“

„Утре“ е проникновен роман за връзката между родител и дете, за приятелството, любовта и порастването. Горещо препоръчваме не само заради увлекателния и фин стил на авторката, но и заради страхотния дебют и тандем със сина й.

„Утре“ е чудесно предложение и за предколедно четиво, тъй като действието се развива през декември и носи неподправен дух.
Разказан от двама автори – майка и син, в две гледни точки, „Утре” е роман, насочен и към родителите, и към техните (пораснали) деца. История, която уж се потапя в плитките води на ежедневието, а го завихря така, че ни разкрива поглед към дълбокото. В „Утре” има усмивки, топлина и любов. И дванайсет ароматни описания на различни кафе напитки, които оставят дълъг послевкус в мислите. И зареждат с енергия за утре.

Книжарница „Хермес“ – София

„Странстващият албатрос“, Деметра Дулева – „Хермес“

Габриела слиза на Северната гара в Брюксел с малко багаж, китарата на Нико и една черна котка. Но храброто й пътуване, изпълнено с неочаквани срещи и странни премеждия, едва сега започва. Животът в крайните квaртали на София, Брюксел и Париж може да е удивително еднакъв. Защото най-трудно навсякъде е това, което Габриела единствено търси: да бъде отново щастлива…
„Странстващият албатрос“ е книга за пътуването и търсенето на себе си, за това да си позволиш да бъдеш щастлив, когато си изгубил толкова много.

„Странстващият албатрос“ бе номиниран за престижните литературни награди – „13 века България“, роман на 2019 г. от „Портал Култура“ и номинация за наградата за дебют на „Перото“.

лисицата - Галин Никифоров

„Лисицата“, Галин Никифоров – „Сиела“

Една удивителна жена, пренесла през вековете обичта към детето си, и един полицейски психолог, раздиран от демоните на собствената си вина, който разследва най-загадъчното убийство в кариерата си. И тяхната история за това как успяват да намерят трудния път един към друг, закриляни от една могъща сянка, която бди над тленното им съществуване с необикновената си справедливост. Всичко това, преплетено с легендата за митичната лисица, която според една китайска притча, знаела тайната на „златното хапче” – безсмъртието, но не се възползвала от нея.

Една загадка за смисъла на човешкия живот, за смирението пред неизбежността на смъртта и за всичко, което тази мъдрост поражда. В един свят от полуистини и полулъжи, в един свят, в който единствената реалност е да намерим покой. И да обичаме – в малкото време, което ни е дадено.

поразените теодора димова

„Поразените“, Теодора Димова – „Сиела“

„Поразените“ е последният роман на Теодора Димова, който бе отличен като роман на годината от фондация „13 века България“.
Роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след деветосептемврийския преврат.

Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”?

Потъване в мъртво море - Антония Апостолова

„Потъване в мъртво море“, Антония Апостолова – „Жанет 45“

Разказите на Антония Апостолова спечелиха критиката и читателите с поетичния си език и философски разгледаните вечни мотиви.

Дванадесетте разказа в сборника „Потъване в Мъртво море“ са обединени от темата за загубата, за човешките рани и щети, за затворените врати, пред които неминуемо се изправяме, и за струящата през всички наши разкъсвания светлина.

Антония Апостолова е носител на националната литературна награда „Йордан Радичков“ за дебют.

Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

„Сън“, Камелия Кучер – „Хермес“

Камелия Кучер спечели читателите си с красивия си стил на писане и сюжетите, които те отвеждат далеч, но всъщност са много близки – така че всеки да се разпознае в някой герой.

Историята в новия й роман „Сън“ се развива в Лисабон. В града, където се долавя шепотът на къщите и вълните на океана, историите на три семейства се преплитат на фона на диктатурата на Салазар, Революцията на карамфилите и фадото, чрез което говорят изтерзаните души.

Книжарница „Хермес“ – София

„Кукувича прежда“, Христо Карастоянов – „Жанет 45“

Ироничен, мнимо несериозен, сладкодумният Христо Карастоянов разказва зловещи истории, сътворяващи се в едно, инак погледнато, идилично градче: гарнизонният духов оркестър си свири в градската градина, а зад тезгяха в сумрачната и миризлива аптека наднича младо момиче. Арена на събитията е българската провинция: в столицата животът само се симулира, а в провинцията се изстрадва.

„България за напреднали“, съставител Светлозар Желев – „Колибри“

​Позволете на Литературния гид Светлозар Желев да ви преведе през България с разказите на над 27 любими творци. Сборникът излиза на 3 ноември и ще включва разкази от Елизабет Костова, Георги Господинов, Илия Троянов, Камелия Кучер, Юлиан Попов и много други.
Едно литературно попадение, което не бива да пропускате.

От книжарници „Хермес“ вярваме, че всеки читател ще открие по нещо за себе си в тези предложения. И въпреки че не изчерпват докрай съвременните будители – писатели, то историите, които ви предлагаме ще намерят място в сърцата и библиотеките на тези, които имат нужда от тях.