fb
Книжарници "Хермес" препоръчват...Специални

Книжарници „Хермес“ препоръчват… дамите в литературата

8 мин.
Advertorial

С наближаването на 8 март от книжарници „Хермес“ сме приготвили за вас селекция от заглавия, с които може да зарадвате всяка дама. Освен красиви романтични сюжети, сред избраните книги ще откриете и разнообразни истории от талантливи писателки.

Независимо дали търсите подходящ подарък за любима жена, или вдъхновяващо четиво, тези заглавия са за всички, които ценят добрата литература.

Любими български писателки

Книжарница „Хермес“ – Хасково

Блага Димитрова

„Лавина“ е роман за човешките взаимоотношения, за страховете, за приятелството и любовта, разказан ни през погледа на група алпинисти. С голямо майсторство Блага Димитрова ни рисува величието на планината, разказва ни за страстта на катерачите към адреналина и за желанието им да я покорят, да влязат в досег с висините.

„Пътуване към себе си“ е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето.

Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

Ивинела Самуилова

През 2021 г. се навършват 10 години от първото издание на „Животът може да е чудо“ на Ивинела Самуилова. Това е първата книга от поредицата за Ади, разказваща по автентичен и забавен начин за търсенето на Смисъла. Препоръчваме и другите книги от поредицата: „Ако животът не е чудо“, „Жената, която търсеше любовта“, „Къде отиваш, пътнико?“.

Най-новата книга на Ивинела Самуилова – „И замириса на бабини гозби и спомени“, създадена с помощта на кулинарния редактор Илиана Николова, представя рецепти както за любими на всички традиционни ястия, така и за малко познати гозби, характерни за различни краища на България. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния дом в градове, села и махали, а споделените истории ще ви затрогнат.

Книжарница „Хермес“ – Пловдив

Неда Антонова

Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. Най-новият от тях е интригуващият роман „Безмълвие“, разказващ за греховната младост на Паисий Хилендарски. Авторката е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“.

Неда Антонова споделя в интервю за своя роман „Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски“: „В художествен текст не е възможно, нито необходимо да се изброяват поименно храбрите съратнички на Дякона. Затова избрах Евгения – събирателен образ и символ на любимата жена, сподвижничка и единомишленик в делото. Тя е най-великото, което една жена може да бъде за своя любим: негов другар по дух“.

Радостина Ангелова

„Виенски апартамент“ е книга виенско колело. Завърта се и разпилява емоциите между горе и долу. Позволява да погледнеш отвисоко и те държи сигурно, така че забравяш околния свят. Във всяка кабина се крие отделна история – самодостатъчна, но неотменно свързана с всички останали чрез общата ос.

„Бал в Мулен Руж“ преплита загадката на френска картина с една от големите любовни истории в българската литература.
Разказан от двама автори – майка и син, в две гледни точки, „Утре“ е роман, насочен и към майките, и към техните деца. История, която уж се потапя в плитките води на ежедневието, а го завихря така, че ни разкрива поглед към дълбокото.

Жените в класиката

Книжарница „Хермес“ – Варна

Сестрите Бронте

„Тайнствената непозната“ е най-популярната книга на Ан Бронте. Разказана с остроумие и ирония, историята на Хелин Грейъм изобразява борбата на една жена за независимост и свобода на духа.

Препоръчваме „Брулени хълмове“ на Емили Бронте. Дори днес „Брулени хълмове“ e считан за един от най-великите любовни романи на всички времена. По него има многобройни филмови адаптации, оперни и балетни постановки.

Романите на Шарлот Бронте предизвикват истинска революция за времето си. За пръв път е разкрит емоционалният свят на жената, показана е любовта през нейния поглед. „Джейн Еър“ е отчасти биографичен роман, описващ трудности, с които самата авторка се е сблъсквала. Още с излизането си през 1847 г. романът се превръща в сензация и огромната му популярност продължава и до днес. Изпълнен с дълбока емоционалност, силна чувственост и разтърсваща страст, „Джейн Еър“ си остава един от най-великите любовни романи на всички времена.

Красиви истории за любов

Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

Джоджо Мойс

Вече няколко години историята на Луиза Кларк очарова българските читатели и трилогията „Аз преди теб“, „След теб“, „Все още аз“ не слиза от класациите с най-продавани книги. Необичайните любовни романи се превръщат в световна сензация, а интересът нараства още повече след успеха на игралния филм „Аз преди теб“ с участието на Емилия Кларк (Луиза) и Сам Клафлин (Уил).

Книжарница „Хермес“ – Велико Търново

Сандра Браун

Сандра Браун също продължава да радва читателите си с вълнуващи и емоционални любовни истории, в които умело вплита и исторически сюжети. Определяна като кралицата на романтичния съспенс, авторката има хиляди верни читателки. Освен последните ѝ книги „Извън контрол“ и „Ярост“, на голяма популярност продължават да се радват и новите издания на „Само спомен“, „Пепел от рози“ и „Скрити огньове“. А през месец март на българския пазар излиза и „Игра на котка и мишка“.

Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

Колийн Хувър

Колийн Хувър публикува първия си роман през 2012 г. Оттогава всичките ѝ произведения оглавяват класациите на „Ню Йорк Таймс“ и се превръщат в международни бестселъри, преведени на повече от 15 езика.

Три поредни години (2015, 2016 и 2017) книги на Колийн Хувър са избирани от читателите за роман на годината в Goodreads Choice Awards (категория „Романтика“). Сред най-популярните ѝ произведения са „Без Мерит“, „Любов в стихове“ и „Разбити сърца“.

Кралицата на криминалния роман

Агата Кристи

Книжарница „Хермес“ – Хасково

Агата Кристи, наричана още „кралица на криминалните романи“, е авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет. Нейните герои госпожица Марпъл, господин Куин, полковник Рейс, Паркър Пайн и разбира се, белгиецът Еркюл Поаро, са любими персонажи на поколения читатели.

Агата Кристи е вписана в „Книгата за рекорди на Гинес“ като най-продавания автор на художествена литература на всички времена. А пиесата ѝ „Капан за мишки“ е най-дълго играната театрална постановка в света и все още се представя с голям успех в Лондон.

Вдъхновяващи лични примери

Книжарница „Хермес“ – Варна

Рейчъл Холис

Собственичка на просперираща медийна компания, бестселърова авторка и майка на четири деца, Рейчъл отлично познава предизвикателствата, пред които се изправят милионите ѝ читателки по цял свят. В книгата си „Момиче, измий си лицето“ тя развенчава всички митове, които пречат на жените да реализират потенциала си, и им показва как да преследват неотклонно страстта си.

Забавна, дръзка и откровена, Рейчъл заслужено е наричана „най-добрата приятелка на милиони жени по света“. Тя може би ще стане и твоя приятелка. Но не и твой герой, защото точно тук и сега ти си своят собствен герой. А Рейчъл само ще ти го напомни.

Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

Габриел Бърнстейн

В свят, който твърде често ни кара да се чувстваме напълно безпомощни, да заживееш с доверие, че независимо какво се случва около теб, Вселената е винаги на твоя страна, е най-големият подарък, който можеш да си направиш. „Вселената пази гърба ти“ на Габриел Бърнстейн е прекрасно ръководство с прости и лесни за изпълнение стъпки, които ще ти помогнат да трансформираш страха си във вяра.

Мелинда Гейтс

През последните двайсет години Мелинда Гейтс се стреми да помага на нуждаещите се. Многобройните ѝ пътувания я карат да осъзнае, че прогресът на едно общество днес зависи от защитата на правата на жените и на тяхната сила.

„Ето защо трябваше да напиша тази книга – заявява тя по повод на „Няма връщане назад“. – Исках да споделя с вас разказите на хора, които ме вдъхновиха. Мечтая всички ние да открием начини да помогнем на жените да развият потенциала си.“

Затрогващият разказ на една от най-влиятелните жени в света поразява с искреност и изобилие от факти – от стряскащите данни за детски бракове и липса на контрацептиви до неравенството на работното място. За пръв път Мелинда говори откровено за личния си живот и за отношенията си със своя съпруг – Бил Гейтс.

В рамките на този текст нямаше как да обхванем всички наши любими дами в литературата. Но с тези препоръки се надяваме да внесем повече вдъхновение и красота в ежедневието ви или да ви помогнем да зарадвате любим човек с безценен книжен подарък.