fb
Книжарници "Хермес" препоръчват...Специални

Книжарници „Хермес“ препоръчват – книги от писатели сценаристи и драматурзи

9 мин.
Advertorial

Пътищата на книгите, киното и театъра често се преплитат и водят до емблематични екранизации, постановки и адаптации на любими литературни произведения. Може би не е случайно и че много писатели се изявяват успешно и като сценаристи на филми или автори на пиеси. И тъй като някои от тях ще ни зарадват с нови книги през есента, избрахме да посветим настоящото издание на „Книжарници „Хермес“ препоръчват“ на писателите сценаристи и драматурзи.

„Дъждът оставя следи“ от Александър Чобанов

„Дъждът оставя следи“ е криминален роман от Александър Чобанов – сценарист на някои от най-популярните български сериали – „Под прикритие“, „Дяволското гърло“, „Отдел Издирване“, „Съни Бийч“ и други.

Книгата проследява разследването около една мистериозна находка в тайно скривалище в Рилския манастир. Намерени са човешки кости, които крият дълбоко пазени тайни. Открива ги йеромонах Климент, насочен от анонимно писмо. Разплитането на случая води двамата главни герои – инспектор Ангел Обретенов и бившия полицай Борислав Андреев, към убийства от миналото, които ще променят живота и на двамата.

„Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева

Мария Лалева е поет, писател и сценарист на кинопродукцията „Дамасцена“. Автор е на бестселъра „Живот в скалите“, а през октомври се очаква и новият й роман „Пасиансът на архангелите“.

Главната героиня минава през множество изпитания, срещи и раздели, преди да създаде семейство и да осинови две момичета. Съдбата ѝ е отредила дарбата да разгадава стъпките на човека, редейки пасианс с тесте старинни странни карти, и да разкрива отклоненията на хората от предначертания план на душите им. Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа, се разкрива чрез история, наситена с предизвикателства и болка.

Книжарници „Хермес“ – Пловдив

„Жена на вятъра“ от Александър Секулов

Още едно предстоящо заглавие през октомври е новият роман на писателя и многократно награждаван драматург на Драматичен театър – Пловдив, Александър Секулов. За „Жена на вятъра“ журналистката Аделина Радева споделя: Това е спасителна книга, благодарствена молитва и химн на живота. В нея има мъж, жена, приятел, син и баща, който вижда през очите на сина си. Има пътуване без въпроси, в случайна компания, положила дните си в ръцете на капитана, който може да те отведе надалеч, но не може да те върне обратно. Има море, време и вятър. Прочетете тази книга – ще я заобичате и ще имате нужда от нея, когато решите да се сдобрите със себе си и да се отпуснете сред вълните.

Не пропускайте и романа „Островът“, вдъхновил сериала на БНТ „Островът на сините птици“.

Книжарници „Хермес“ – Стара Загора

„Дунав мост“ от Георги Мишев

Когато говорим за писатели сценаристи, няма как да пропуснем Георги Мишев. По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и разбира се, нашумелият сериал „Дунав мост“ на режисьора Иван Андонов. За работата си по едноименния роман Мишев пише: В пътепис отпреди век и половина пишеше за река Дунав от Видин до морето: „Най-живописният участък. Народът, който живее на този висок бряг, един ден ще бъде най-богатият в Европа“. Това е имал предвид хан Аспарух, когато забил копие на същия бряг. Реших да напиша книга за потомците на хана.
Но срещнах съпромат (съпротива на материала). Потомците бяха се устремили към три морета. И бяха загубили три войни. Утешаваха се на третата ракия. Накрая построиха два Дунав моста, за да се изниже половината население към четирите посоки на компаса. С еднопосочни билети. Накрая се получи и книгата, не замислената, а друга. Съжалявам – получи се книгата, която държите.

„Кестеновия човек“ от Сьорен Свайструп

Сьорен Свайструп е създател и сценарист на „Убийството“ – най-успешния скандинавски сериал на всички времена, излъчван в над 100 държави. Романът му „Кестеновия човек“ бързо се нарежда сред най-популярните трилъри у нас.

На детска площадка в предградията на Копенхаген е намерена убита млада жена. Възлагат разследването на следователката Ная Тулин и на Марк Хес, временно отзован от Европол. При по-задълбочен оглед на местопрестъплението разследващите се натъкват на човече, направено от кестени. Във фигурата сама по себе си няма нищо странно: изработването на кестенови човечета е много разпространено сред датските деца през есента. Странно е обаче, че при лабораторен анализ криминалистите откриват върху фигурката пръстов отпечатък на момиче, смятано за мъртво от цяла година. Нещо повече, това е дъщерята на известен датски политик и за отвличането и убийството й вече има осъден, направил пълни самопризнания.

„Боби Блажения и Другия американец“ от Емил Андреев

Емил Андреев е съсценарист на сериалите „Под прикритие“ и „Четвърта власт“ и автор на сборника „Ломски разкази“, романите „Нашата книга“, „Проклятието на жабата“ и др. През 2009 г. романът му „Стъклената река“ е екранизиран от режисьора Станимир Трифонов по сценарий на автора и Красимир Крумов. През 2021 още една негова книга – „Боби Блажения и Другия американец“, вдъхновява интригуваща кинопродукция – филма „Блажения“, отново режисиран от Станимир Трифонов. За този сборник с разкази и повести румънският писател Мирча Картареску споделя: Когато чете Емил Андреев, човек потъва в дълбините на съзнанието: митове, обреди, архетипи и изконна мъдрост го срещат на всяка страница. Писател, който си струва да четеш и препрочиташ.

„Авария на края на галактиката“ от Етгар Керет

Керет е още едно популярно име за почитателите на разказите. Той е най-четеният израелски писател от своето поколение. Автор е на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в редица международни медии. Сред многото му отличия са няколко Платинени награди на израелската Асоциация на издателите, както и „Златна камера“ от Кан (2007) за създадения заедно със съпругата му Шира Гефен филм „Медузи“.

За най-новия му сборник Уошингтън поуст пише: Керет, който спечели престижната израелска награда Сапир за тази книга, си играе с реалността по начини, които напомнят за Рушди, но съдържат и доза Вонегът… Той съумява да изяви хумора в най-сенчестите кътчета на нашия свят и от неговите истории ни става смешно точно преди гърлото ни да се свие от тъга.

Книжарници „Хермес“ – Велико Търново

„В пукнатините на канона“ от Георги Господинов

Георги Господинов е един от най-успешните български автори както в родината си, така и в чужбина. Творческата му биография включва поетични книги, романи, разкази, сценарии. Автор е на пиесата „D.J.“, която печели Годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст (2004), сценарист е на игралната новела „Ритуалът“.

Най-новата му книга е за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното. Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература. Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

Книжарници „Хермес“ – Пловдив

„Аз преди теб“ от Джоджо Мойс

Британската писателка, чиито книги са преведени на 46 езика и продадени в 36 милиона екземпляра, постига огромен успех с „Аз преди теб“. Романът се задържа в класациите за бестселъри рекордно дълго, а филмът по него с участието на Емилия Кларк се превръща в световен хит.

Ако сте почитатели на вълнуващите романи на Джоджо Мойс, не пропускайте и най-новата екранизация по нейна книга – „Последното писмо от любимия“.

„Хлебарката“ от Иън Макюън

Иън Макюън е най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски писатели и сценаристи. Последният му роман представлява политическа сатира, провокирана от болезнена за всички англичани тема: Брекзит.
Джим Самс претърпява метаморфоза. В предишния си живот е бил пренебрегван и мразен, но сега в новото си превъплъщение той става най-силният човек в Англия. Неговата неотложна мисия е да изпълни волята на народа. Нищо не е в състояние да му попречи: нито опозицията, нито несъгласните с него в собствената му партия. Нито дори правилата на парламентарната демокрация.

С типичното за него интелигентно перо, с проницателност и хапливо чувство за хумор Иън Макюън отдава почит на най-известното произведение на Франц Кафка, за да ни опише с болка една Англия, която никога вече няма да е същият остров.

Книжарници „Хермес“ – София

„Огледални убийства“ от Антъни Хоровиц

Антъни Хоровиц е сред най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали, „Убийства в Мидсъмър“, „Войната на Фойл“ и много други.

След изключителния успех на романа „Мозайка от убийства“ Хоровиц отново ни среща с прочутия детектив Атикус Тип и бившата редакторка Сюзън Райланд. В „Огледални убийства“ за пореден път ще се насладим на уменията му да подрежда пъзел от разнолики герои, чиито мотиви не могат да бъдат разгадани до шокиращия финал.

Есента предразполага към потъване във вълнуващия свят на фантазията. И независимо дали ще изберете да пътешествате чрез книгите, киното или театъра, се надяваме този списък с препоръки да ви бъде полезна отправна точка.