fb
Книжни пътуванияСпециални

Книжно пътуване: книжарница Carturesti в Букурещ

2 мин.

книжарница carturestiВсички пътища водят към книгите. Независимо каква е причината за едно пътуване, винаги стигам до някоя книжарница, библиотека или просто рафт за книги… и няма как да не се изкуша да снимам или да поразпитам малко повече. Така беше и с едно скорошно пътуване до Румъния, където уж за концерт, уж за разходка, накрая най-много време прекарахме в книжарница.

Конкретното място, за което ще опитам да разкажа повече в снимки и по-малко в думи, е Carturesti Verona, най-голямата книжарница в Букурещ, която реално е много повече от книжарница. В нейните 600 кв. м. и няколкоетажна сграда от ХIХ век намират място не само страшно много книги на румънски, английски и други езици, но още музика, филми, произведения на местни дизайнери и артисти, различни културни събития и няколко кафенета.Книжарница Carturesti в БукурещТова е първата книжарница от румънската верига Carturesti, стартирала преди 14 години с идеята да създаде изцяло нова представа за пазаруването на книги, като дава възможност то да бъде повече удоволствие, отколкото чисто практично и комерсиално пазаруване. На място всеки може да се наслади на избрана книга, да седне на отделените места, в кафенетата или дори на стълбите между етажите, да чуе новия албум на Лени Кравиц или да се разрови из колекцията от грамофонни плочи, да поиграе с децата в детския кът, да смени обстановката за писане на неделното домашно или просто да пие чай или лимонада в приятна компания.

Мястото предлага и възможност за запознаване с работата на местни илюстратори, художници и дизайнери, а заедно с това вероятността да си тръгнете от Букурещ не с кичозен китайски магнит, а с нещо наистина красиво и румънско, а защо не и практично, е много голяма.

Книжарница Carturesti в БукурещCarturesti Verona е едно от водещите места за редица културни събития – представяния на книги, гостувания на световноизвестни автори като Марио Варгас Льоса и Фредерик Бегбеде, но също и място за пърформанси, изложби и други.

И понеже обещах да не прекалявам с думите, а да наблегна на снимките, ето тук може да разгледате голяма галерия от книжарницата.

Ако решите да я посетите при своето пътуване до съседна Румъния, адресът е Str. Arthur Verona 13-15, Sector 1. На сайта на веригата може да намерите и другите книжарници, които изглеждат също толкова изкушаващо интересни.