fb
БългарияНовини

Сезонът на младежката поезия се открива за тридесет и втори път в Стара Загора

1 мин.
national-konkurs-veselin-hanchev-2015

За тридесет и втори път в Стара Загора е сезонът на поезията и на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.

ХХХII-то издание на конкурса, който е обичан и популярен сред младите автори, тази година събра рекорден брой стихове от 150 участници. Поща в рими получихме от 72 населени места от страната, както и от Аликанте, Испания и Виена, Австрия. Сред кандидатите за наградата т.г. са 39 момчета и 111 момичета. Имаме и участник на 13-години, но заради възрастовите условия на състезанието, той остава извън конкурсната програма, съобщават организаторите.

Кои са победители сред толкова много участници тази година ще се разбере от жури в състав: Петър Чухов, Яница Радева и Иван Ланджев. Наградите ще бъдат връчени на 6 ноември /петък/ 2015 г. в Регионален исторически музей, Стара Загора, IV-то експозиционно ниво, 18:30 часа.

Носител на първа награда за 2014 г. – статуетка „Златното яйце” и отпечатване на дебютна стихосбирка, е Боряна Нейкова от София сред 103 участници. Минути преди официалното обявяването на новите лауреати на наградата ще се представи наградената стихосбирка „Където за кратко е имало куче„.

Конкурсът „Веселин Ханчев“ се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и къща-музей „Гео Милев”.

В рамките на обявяване на наградените, организаторите са подготвили богата програма за присъстващите участници, включваща поетически работилници с поети и представяне на новата книга Петър Чухов „Сбогуване с нарцисизма“. Повече за конкурса може да научите на сайта му тук.