fb
Ревюта

“Креативният гений” – лабораторията за гении на Питър Фиск

3 мин.
Kreativniqt_genii

Kreativniqt_geniiДве години. Точно толкова чаках, докато видя тази книга на български. От лятото на 2011 година, когато вълните и морският пясък изведнъж бяха изместени на заден план от една безспорно променяща мисленето книга, до края на лятото на 2013, когато виждам плода на огромния труд. Обожавам “Креативният гений” и сега ще ви кажа защо съм сигурен, че и вие ще започнете да го обожавате още от първите страници.

Питър Фиск е един симпатичен на вид британец с чудесно чувство за хумор, който има странни, но логични идеи. На пръв поглед – нищо особено. Когато обаче започнеш да четеш гладко написани всичките му хрумки, нещата се променят.

Разходката в Лабораторията за гении преминава от Фабриката за идеи, после през Студиото за дизайн и завършва в Зоната на ефекта. Приучаваш се да ползваш подходи от двете полукълба на мозъка, а създаването на идеи се случва “назад към бъдещето” и “напред към миналото”. Как? Чрез десетки страхотни примери. Макар бизнес литературата да е сред предпочитаните от мен жанрове, преди “Креативният гений” не бях попадал на заглавие, в което толкова много хора да са описани по толкова характерен начин, чрез който да изпъкнат достатъчно добре техните заслуги. Или както съм си записал преди две години, след толкова много изчетена плява, отново започвам да възвръщам вярата си в бизнес книгите.

Иновацията на първо място. Ужасно много упражнения, които ще помогнат да оптимизирате бизнеса си от гледна точка на създаване на идеи и взимане на решения – от съвети за по-добра мозъчна атака (като тези на IDEO) до инструментариумите за идеи, дизайн и ефект, които ще намерите в края на всяка зона от Лабораторията за гении. Не знам какво ще мислите вие след затваряне на последната страница, но “Креативният гений” ми се струва задължителен наръчник за всеки начинаещ предприемач и още по-задължителен за всеки собственик на бизнес.

Някъде около прочитането на тази книга в главата ми се появи и остана един термин – dreamreader. Това е човек, който може да разчита мечтите на хората и да ги прави реалност. С умел поглед в бъдещето, с желание да подлегне и от другата страна, с навик да е винаги една крачка пред останалите. И да Питър Фиск пише за много такива хора, с част от които се запознах именно заради “Креативният гений”. И не всички те са световно известни, колкото и да е жалко.

От Леонардо да Винчи през Стив Джобс до Филип Старк, от Мухамад Юнус през сър Ричард Брансън до Тим Бърнърс-Лий – креативни гении, които са променяли и продължават да променят целия свят с идеите си. Ако някой автор може да разбие клишето „Книга, която да промени изцяло бизнеса Ви“, то това определено е Питър Фиск с „Креативният гений“.

[ + ]