fb
Ревюта

Приключенията на Рапунцел в „Крес“

3 мин.
kres

kres„Крес” (Егмонт България), третата книга от Лунните хроники, разказва историята на модерната Рапунцел. Това е една от най-любимите ми приказки и нямах търпение да прочета интерпретацията на Мариса Мейър. За радост, очакванията ми се оправдаха.

Крес е лунитянката, която е затворена на сателит, който обикаля орбита на Земята. Нейната задача е да шпионира, както и да скрива корабите на Луна от радарите. Затворена там от 7 години и невиждаща друго живо същество, освен Сибил, Крес си мечтае за приключения, любов, както и за Земята. Тя е омагьосана от филмите, музиката и всичко земно. Крес помага на Синдер, Скарлет, Вълка и Трън и е на път да получи така мечтаната свобода, като избяга с тях, но нещата не протичат точно по план. Малката група е разделена. Скарлет бива отвлечена, Синдер успява да избяга с ранения Вълк, а Трън и Крес се озовават сами в пустинята. Героите ще се сблъскат с множество трудности по пътя си, но няма да се отклонят от целта да свалят кралица Левана от трона.

„Крес” е най-динамичната от всички книги в поредицата. След като по-голяма част от приказните герои вече бяха  въведени на сцената от авторката, повествованието в романа проследяваше съдбата на всеки един. Естествено, най-централно място е отделено за Крес и Трън. Има и някои интересни разкрития, които дори и да не могат да бъдат описани като изключително изненадващи, държат читателя в напрежение. Rapunzel

Романът си е една футуристична приказка, която може да допадне както на малки, така и на по-големи. Ако очаквате някоя дълбокомислена книга, по-добре не подхващайте „Лунните хроники“. „Крес”, а и останалите книги от поредицата, са много добре написани осъвременени приказки. И ако Рик Риърдън успява да върне интереса на децата към класическата гръцка митология, то Мариса Мейър пресъздава и предава един съвременен прочит на класическите детски приказки на братя Грим и Шарл Перо.

Естествено книгата завършва точно на най-интересното място и всички, които очакват с нетърпение последната част, ще трябва да потърпят още доста, тъй като датата на издаване е планирана чак за ноември 2015 година. Последният роман се казва „Winter” и в него ще се разказва за Зима, доведената дъщеря на кралица Левана, или иначе казано, това е историята на Снежанка. Зима се появява в последните страници на „Крес” и е доста интригуващ образ.

Междувременно, през януари 2015 година, ще излезе „Fairest”, в която Мариса Мейър ще разкаже историята на Левана.

Препоръчвам книгата на всички, които пазят детето в себе си и обичат приказното.

Прочетете още ревютата на Преслава за „Синдер“ и „Скарлет“.

[ + ]