fb
Ревюта

„Кривата на щастието“ и правата на майсторството

3 мин.

Кривата на щастието - Иво ИвановОнзи ден чух някой да перифразира доста мъдра мисъл, че човек придобива някаква представа за себе си, оглеждайки се в огледала, но най-добре се вижда, ако се оглежда чрез останалите. И веднага се сетих за Иво Иванов, който със сигурност би трябвало да има страхотна представа за себе си, след като е имал шанса да се „оглежда“ чрез стотици уникални личности. А през последните години дава възможност и на нас да се поогледаме чрез страхотните си фийчъри.

И като ползвах термина „фийчър“, един наистина труден крос-жанр в журналистиката, който не е особено популярен в родните медии, Иво Иванов и неговата нова книга „Кривата на щастието“ е истински учебник по майсторско писане, което размива границите между различните жанрове. И да, първият етикет, който вероятно ще видите за Иво, е „спортен журналист“, но всъщност той е много повече от това (както би отбелязал задължително Коко Стойнов) и наистина го доказва със сборника.

Кривата на щастието“ събира близо 80 текста, писани през последните десетина години за различни медии. Много от тях са ставали вирусни в интернет, заради наистина уникалния стил – едно явление, разказано магично чрез случки, подробности, свързани събития, поуки, полушеговити сравнения. Сякаш вълшебно, за няколко мига стигаш от началото до края на всяка история и дори не разбираш как си прелистил няколко страници, като в това време си срещнал един нов герой, за когото дори не си и предполагал, че съществува.

И ако все по-често чуваме от журналистите как опитват да правят материали от типа „малки човешки истории“, то майсторството на Иво Иванов го прави писател, който разказва големи истории. Защо? Всеки текст на Иванов болшинството негови колеги биха написали така, че да бъде поместен в графа „Любопитно“, докато Иво влага сърце и перо, за да бъдат почувствани героите на материалите му като че ли са световни лидери на корицата на списание Time.

За да ме разберете правилно, ще дам за пример цитат от текста, дал името на целия сборник:

„Това е една необикновена история, която се опитва безуспешно да се изтръгне от най-малко пет други истории. Остава ми да се надявам, че те всички ще се пресекат някъде поне веднъж в тази статия.“

Всъщност „Кривата на щастието“ е енциклопедия. Спортна енциклопедия за онези, които рядко са на стълбицата на победителите, но винаги са на върха на стълбицата на Живота. За хора, преборващи недъзи, предразсъдъци и „обикновени“ предизвикателства; за постижения и примери, които променят представата ни за спорта; за завети, които всички трябва да научим.

И сега, докато приключвам това ревю, Иво Иванов е в студиото на БНТ и с искрен плам в сините си очи коментира представянето на отбора на САЩ. Е, ще усетите този плам във всеки един от текстовете в „Кривата на щастието“. Заслужава си!

С Иво Иванов можете да се запознаете лично и да получите автограф  при представянията на „Кривата на щастието“ в Пловдив (на 2.07.) и София (на 3.07)