fb
Ревюта

Легендите на Волжка България

1 мин.

volzhka-balgariya-i-kazanskoto-hanstvo_0_1Кога е създадена България – 681 или 680-та година? Или доста преди това? А може би е съществувала и на едно друго място? Историята може да има много истини, като всяка от тях е плод на различни интерпретации. Затова най-добре е да не приемаме всичко за чиста монета и да се наслаждаваме – прекалено често сочените за факти данни се оказват фикция…

„Волжка България и Казанското ханство“ на проф. Георги Владимиров е сборник или по-точно енциклопедия, събрала десетки легенди от областта на Волго-Уралския регион, която наистина ще ви плени. Ще станете съпричастни на създаването на цял един фолклор с множество разнообразни герои и антигерои, различни религии и вярвания, дракони и царе.

Ще се завъртите почти като в „1001 нощ“, но с доста по-кратки като дължина разкази – за създаването на света, за образуването на градовете Казан и Болгар, за войни и празници. За сметка на това илюстрациите „разказват“ наистина увлекателно – скици, карти, снимки на намерени при разкопки предмети. Комбинацията обаче си заслужава.

Вероятността да подминете тази книга в книгарницата граничи със 100%. Не го правете! Поспрете и й отделете поне 3-4 минути, зачетете се и разгледайте илюстративния материал. Ако не поискате да я купите за себе си, направете го за подарък – цената е наистина ниска за съдържанието. Погледът в миналото винаги си струва, а когато става въпрос за произхода на нашия народ, любопитството винаги е по-голямо.