fb
10, които...Специални

Летните къщи на 5 писатели, вдъхновили ги за известните им творби

4 мин.
Франсис Скот Фицджералд - Кап д'Антиб • Френската Ривиера снимка: Още преди да навърши 23, Фицджералд е богат и известен. Напук на целия този успех, той бяга във Франция и летува на Френската Ривиера, където може да живее на практика от нищо поне около година . Неговата вила в Кап д'Антиб имала тераса с басейн, частен плаж, градини, изглед към Средиземно море и дори свой собствен нощен клуб. Там той е написва не само "Великият Гетсби", но среща и жената, която го вдъхновява да напише "Нежна е нощта" (говори се, че дори и корицата на книгата е вдъхновена от гледката от терасата му).

Лукас Рейли от mentalfloss.com ни повежда на разходка по света, за да ни покаже къде известни писатели прекарват лятото, домовете, които са им били вдъхновение за написването на световно признатите им романи. Да попътешестваме с него и ние!

Вирджиния Улф – Таланд Хаус • Сейнт Ийвс, Корнуел   Вълните все още бушуват гневно около скалистия бял фар, който е вдъхновил Улф да напише своя модернистичен шедьовър "Към фара". Тринадесет лета от своето детство тя прекарва в Сейнт Ийвс, Корнуел, в дом с изглед към залива Портминстър. Изявен редактор и критик, бащата на Улф е бил близък приятел с писателя Хенри Джеймс, който често посещава Таланд Хаус и играе с Вирджиния. Тя си спомня за къщата, като за единственото място, на което е била постоянно щастлива.  

Вирджиния Улф – Таланд Хаус • Сейнт Ийвс, Корнуел Вълните все още бушуват гневно около скалистия бял фар, който е вдъхновил Улф да напише своя модернистичен шедьовър „Към фара“. Тринадесет лета от своето детство тя прекарва в Сейнт Ийвс, Корнуел, в дом с изглед към залива Портминстър. Изявен редактор и критик, бащата на Улф е бил близък приятел с писателя Хенри Джеймс, който често посещава Таланд Хаус и играе с Вирджиния. Тя си спомня за къщата, като за единственото място, на което е била постоянно щастлива.

 

Марк Твен – Фермата Quarry Hill• Елмайра, Ню Йорк Историите на Марк Твен могат да ни отведат до и по бреговете на Мисисипи, но това не е мястото, където той ги е създал.В продължение на двадесет лета хумористът е пътувал до "най-тихото от всички тихи места" – фермата на неговата снаха в Елмайра, Ню Йорк. Твен пише в малък, самостоятелен, осмоъгълен кабинет, наподобяващ лоцманска кабина в параход. Гледката на река Шимънг, за която Твен говори като "предвкусване на рая", му осигурява тишината и спокойствието, за да напише класики като "Приключенията на Том Сойер", "Принцът и просякът" и "Приключенията на Хъкълбери Фин". Това е и мястото, на което Марк Твен се среща с Джон Т. Люис – свободен чернокож мъж, който е бил работник в семейната ферма. През 1877 г. Луис спасява двама от роднините на Твен, скачайки върху движеща се карета и успява да я спре, преди да се преобърне от скала. Мигновено Люис става не само герой за цялото семейство, но се превръща и в един от най-близките приятели на Твен и вероятното вдъхновение за Джим – приятелят на Хъкълбери Фин.  

Марк Твен – Фермата Quarry Hill• Елмайра, Ню Йорк Историите на Марк Твен могат да ни отведат до и по бреговете на Мисисипи, но това не е мястото, където той ги е създал.В продължение на двадесет лета хумористът е пътувал до „най-тихото от всички тихи места“ – фермата на неговата снаха в Елмайра, Ню Йорк. Твен пише в малък, самостоятелен, осмоъгълен кабинет, наподобяващ лоцманска кабина в параход. Гледката на река Шимънг, за която Твен говори като „предвкусване на рая“, му осигурява тишината и спокойствието, за да напише класики като „Приключенията на Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Това е и мястото, на което Марк Твен се среща с Джон Т. Люис – свободен чернокож мъж, който е бил работник в семейната ферма. През 1877 г. Луис спасява двама от роднините на Твен, скачайки върху движеща се карета и успява да я спре, преди да се преобърне от скала. Мигновено Люис става не само герой за цялото семейство, но се превръща и в един от най-близките приятели на Твен и вероятното вдъхновение за Джим – приятелят на Хъкълбери Фин.

 

Агата Кристи – Грийнуей Хаус • Девон, Англия  Самата писателка я нарича "идеалната къща". Тя купува боядисаното в кремави тонове имение и прилежащите му цветни градини, които се извиват покрай река Дарт, през 1938 г. за едва 6000 паунда (около $ 200 000 днес). Особено любима за Агата е банята, където обича да прекарва доста време във ваната, измисляйки нови мистериозни истории за книгите си. Дори е имало поставка над ваната, където да си съхранява хартия, моливи и ябълки. Грийнуей Хаус вдъхновява авторката не само за романите й, но успява да я превърне и в безмилостен и пристрастен състезател в конкурсите за цветя. Имотът прибира толкова много награди, че Кристи съжалила конкуренцията и основала собствена награда – Купата на Агата Кристи– за да даде шанс и на другите

Агата Кристи – Грийнуей Хаус • Девон, Англия Самата писателка я нарича „идеалната къща“. Тя купува боядисаното в кремави тонове имение и прилежащите му цветни градини, които се извиват покрай река Дарт, през 1938 г. за едва 6000 паунда (около $ 200 000 днес). Особено любима за Агата е банята, където обича да прекарва доста време във ваната, измисляйки нови мистериозни истории за книгите си. Дори е имало поставка над ваната, където да си съхранява хартия, моливи и ябълки. Грийнуей Хаус вдъхновява авторката не само за романите й, но успява да я превърне и в безмилостен и пристрастен състезател в конкурсите за цветя. Имотът прибира толкова много награди, че Кристи съжалила конкуренцията и основала собствена награда – Купата на Агата Кристи– за да даде шанс и на другите.

 

Беатрикс Потър – Лингхолм • Камбрия, Англия    Повечето от нас я знаят като писателката, създала герои като Зайчето Питър и Катеричето Лешничко. За съседите си тя е известна като "дамата която се вслушва в гласа на животните". Семейството на Потър пристигат за първи път в лятната къща в Лейк Дистрикт, когато тя е на 19. Беатрикс бързо се проявява като любител естествоизпитател. Тя не спира да рисува и скицира гористата местност и дивите животни, тичащи из задния й двор. В крайна сметка те се появяват в нейните илюстровани книги за деца (определено по-малко известни са нейните рисунки и академичния й труд, посветени на гъбичните спори, но не можем да бъдем известни с всичко, което правим, нали?)  

Беатрикс Потър – Лингхолм • Камбрия, Англия Повечето от нас я знаят като писателката, създала герои като Зайчето Питър и Катеричето Лешничко. За съседите си тя е известна като „дамата която се вслушва в гласа на животните“. Семейството на Потър пристигат за първи път в лятната къща в Лейк Дистрикт, когато тя е на 19. Беатрикс бързо се проявява като любител естествоизпитател. Тя не спира да рисува и скицира гористата местност и дивите животни, тичащи из задния й двор. В крайна сметка те се появяват в нейните илюстровани книги за деца (определено по-малко известни са нейните рисунки и академичния й труд, посветени на гъбичните спори, но не можем да бъдем известни с всичко, което правим, нали?)

 

Франсис Скот Фицджералд - Кап д'Антиб • Френската Ривиера снимка:   Още преди да навърши 23, Фицджералд е богат и известен. Напук на целия този успех, той бяга във Франция и летува на Френската Ривиера, където може да живее на практика от нищо поне около година . Неговата вила в Кап д'Антиб имала тераса с басейн, частен плаж, градини, изглед към Средиземно море и дори свой собствен нощен клуб. Там той е написва не само "Великият Гетсби", но среща и жената, която го вдъхновява да напише "Нежна е нощта" (говори се, че дори и корицата на книгата е вдъхновена от гледката от терасата му).

Франсис Скот Фицджералд – Кап д’Антиб • Френската Ривиера снимка: Още преди да навърши 23, Фицджералд е богат и известен. Напук на целия този успех, той бяга във Франция и летува на Френската Ривиера, където може да живее на практика от нищо поне около година . Неговата вила в Кап д’Антиб имала тераса с басейн, частен плаж, градини, изглед към Средиземно море и дори свой собствен нощен клуб. Там той е написва не само „Великият Гетсби“, но среща и жената, която го вдъхновява да напише „Нежна е нощта“ (говори се, че дори и корицата на книгата е вдъхновена от гледката от терасата му).