fb
ВидеоМултимедия

Авторът на „Краят на болестите“ Дейвид Ейгъс: Всеки от нас може да живее до 100 години

3 мин.

Загадките за нашето здраве не висят единствно на пантите на ДНК. Всички живи същества дълбоко в себе си имат по един превключвател и той ни вкарва или в режим на здраве, или в режим на болест. Това каза в предаването на bTV „Преди обед“ клиничният онколог проф. д-р Дейвид Ейгъс, автор на книгата „Краят на болестите“ (изд.Intense). Интервюто на д-р Неделя Щонова бе част от рубриката „Духът на здравето“, която среща зрителите с изтъкнати професионалисти от областта на медицината.

В интервюто д-р Ейгъс коментира значимостта на шаблона при семейните заболявания. Според него подценяването на фамилната обремененост е предпоставка да пропуснем тлеещи рискове за нашето здраве. Съветът му е да се сдобием с необходимото знание, за да сме максимално подготвени:

Генетичните тестове са част от пъзела психика-физика-дух. Важно е да знаем фамилната си история. Вярвам, че знанието е сила. И колкото повече знаем, по-добре. Отиди при роднините си и ги разпитай – баба, майка, леля. И след този разговор имаме насока за фокус. Колкото повече знаем за рода си, било чрез питане или генетичен тест, толкова по-добре.

Според научните изследвания, цитирани от американския лекар, всеки съвременен човек би трябвало да живее девет или десет десетилетия. Няма обективна причина да се счита, че това е невъзможно. И дори повече:

Идеята е последната декада да се радваш на дните си. Не да бъдеш обездвижен, скован, наднормен, безпомощен, с инсулт или инфаркт.

Но д-р Ейгъс предупреждава, че това е възможно, не и лесно. За постигането на целта трябва да се мисли навреме и дългосрочно за това как да постигнем хармония в живота си. Споделя, че ако успее да накара хората да разсъждават по този начин и да предприемат действия спрямо собственото си здраве и това на децата си, би бил много щастлив.

Интересна е и категоричната му позиция срещу синтетичната индустрия, считана за единствения начин да се поддържаме здрави. Витамините, хранителните добавки и биопродуктите са надценени според д-р Ейгъс:

Лекувайте се с истинска, жива, сезонна храна; свежа или замразена е най-добре. Не яжте нищо междинно между основните ястия, защото дори една бисквитка променя метаболизма и нивата на инсулина. И се движете! Телата ни имат дизайн за движение.

Той съветва да заложим на рутинните, ежедневни дейности за постигане на оптимално здраве. Стриктният, предсказуем режим, плануваните почивки и добрият сън са най-верните ни съюзници.

Самата водеща Неделя Щонова е споделяла неведнъж изключителната си симпатия към американския професор. В статия, публикувана на сайта на издателство „Locus“, тя казва следното за книгата му „Краят на болестите“:

Прекрасен подарък за всеки, който иска да бъде енергичен и жизнен до последен дъх. Представлява идиосинкретична смес от научно мислене, практични съвети за постигане на здраве и е мощен инструмент за самопомощ и мотивация.

Интервюто на д-р Неделя Щонова с д-р Дейвид Ейгъс може да гледате тук:


Книгите от Библиотека „Locus Spiritualis“ можете да намерите в Ozone.bg.