fb
БългарияНовини

„Литературни маршрути“ поемат към Витоша

6 мин.
Снимка: Прочети София

Литературни маршрути продължават да кръстосват София дори и през лятото. Днес, 3 юли, започва шестият сезон, който включва пет разходки. Два от летните литературни маршрута ще се проведат на Витоша, един от тях ще ни разходи из литературната страна на столичния квартал „Младост“, за първи път ще има и лична поетическа обиколка, която ще бъде посветена на разговор за писателския творчески процес, вдъхновен от новата книга на Албена Тодорова и разказан от самата нея. 

Първата литературна разходка тръгва 3 юли от 18:30 ч. и е посветена на живота и творчеството на Дора Габе. Маршрутът ще започне от площад „Райко Даскалов“. Негова авторка и водеща ще бъде литературната историчка, документалистка, есеистка и поетеса – Катя Зографова. Маршрутът ще мине през места, на които е живяла българската поетеса, писателка и преводачка – Дора Габе, ще се разкажат истории за сътрудничествата и приятелските ѝ връзки с европейски писатели и култури. Ще стане дума за времето, в което е била заместник-председател на българския ПЕН-клуб, за първото място в София, на което е живяла и за мястото, на което живее със съпруга си проф. Боян Пенев, както и за своеобразния литературен салон, който семейството е поддържало. 

Последната спирка на маршрута ще бъде домът с музейната експозиция на „Васил Левски“ 60. В „Литературен маршрут за Дора Габе“ ще се включат Милена Памукова (дъщеря на известния документалист и колекционер Стефан Памуков от Пловдив) и режисьорката Екатерина Минкова, която неотдавна завърши филма „Другите Дора Габе“.

В две поредни съботи „Литературни маршрути“ няма да бъдат в града, а в планината до града. Едната разходка сред природата ще бъде научнофантастична, а втората ще бъде посветена на връзката между философията и литературата.

Автори на първия „Литературен маршрут“ на Витоша ще бъдат антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива „Космотехника“. Те организират публични лекции и дискусии, а заедно със сдружение „Съпромат“ през 2023 г. представиха и театрална адаптация на научнофантастичния роман „Другият сън“ на Владимир Полеганов. Александър и Константин ще бъдат водещи на литературния маршрут – „Огромен син камък“? Научнофантастична разходка на Витоша“, който ще се проведе на 06 юли от 11:00 ч и ще тръгне от автобусната спирка на „Златните мостове“. 

„В литературата Витоша често е далеч: тя е теменужен остров или огромен син камък, а нещата се случват само в полите ѝ. В тази планинска разходка ще разчупим образа на далечната планина и ще говорим за връзките между пейзаж, научна фантастика и наука. Ще говорим както за световни природни мистерии от историята на науката и фантастиката, така и за някои български примери от маршрута ни“,  разказват от „Космотехника“.  

На 10 юли от 18:30 ч. поетесата Албена Тодорова ще направи първата поетическа обиколка, посветена на току-що излязлата ѝ книга „Откакто те няма“, илюстрирана от Мила Янева-Табакова (изд. „Точица“). За първи път „Литературни маршрути“ ще включат четене и разказ на автора за собственото му творчество. „Литературни маршрути“ рядко са толкова актуални. По време на „В кухнята на писането. Разговор за творческия процес“ Албена Тодорова ще разкаже за любовта си към градовете, ще чете свои и чужди текстове, ще сподели за процеса си около написването на „Откакто те няма“ и ще ни разходи из любимите си софийски улици. Началната точка на този личен и поетичен маршрут ще бъде пред Министерство на земеделието и храните.

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София. Албена е сред най-чувствителните наблюдатели на града и често канен автор на „Литературни маршрути“. 

Втората събота в планината ще бъде посветена на философията и литературата и начина, по който откриваме образа ѝ в тях. Литературният маршрут ще бъде воден от писателя, философ и преподавател Тодор П. Тодоров. Началото на „Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината“ ще бъде от хижа „Алеко“ на 13 юли в 11:00 ч.

„Маршрутът ще тръгне по високопланинските „места“ във философията и литературата. Ще обходи вертикалните сюжети и движения от библейските висини, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до „Вълшебната планина“ на Томас Ман и „Емпузион“ на Олга Токарчук. Планината винаги е била топос на изключителното, обект на съзерцание, източник на откровение, въображаема и реална дестинация, пътешествие и най-собствено място на неземното“, разказва авторът на литературния маршрут Тодор П. Тодоров. 

Последен от юлската програма ще бъде маршрут, който ще изведе участниците извън центъра на града. За екипа на фондация „Прочети София“ е все по-интересно да се наблюдават възможните връзки между литературата и градските пространства в кварталите, встрани от центъра на града. Затова не е случайно, че този маршрут ще бъде воден от писателката и артистичната директорка на „Прочети София“ Тодора Радева. „Младост: между блоковете, в редовете. Литературен маршрут в „Младост“ 1 и 2“ ще започне от Народно читалище „Младост 1971“ на 17 юли в 18:30 ч.

Тодора Радева описва своя авторски литературен тур така: „Зеленият квартал“ на София, както са наричали „Младост“, крие много истории в големите пространства между блоковете, покрай пазара, читалището и манастирчето, а преди поредното презастрояване там можеха да се видят дори следи от „софийското море“. Тук са живели десетки хора, свързани с литературата и културата, сред които Мирела Иванова и Георги Господинов, а романът на Гарт Грийнуел от САЩ е в голяма степен ситуиран в квартала. В тази разходка, далеч от центъра на София, ще следваме текстове и разкази на очевидци и най-вече ще търсим възможностите за разговор, за споделени пространства, за точен превод между съседи, поколения, фикция и реалност.“

„Литературни маршрути“ са безплатни и се провеждат без предварително записване.