fb

Литературен кът на „Алея на книгата“

3 мин.
Loading Map....

Адрес:
бул. Княз Борис I / Ларго
ВарнаBulgaria


aleya varna 2014

„Алея на книгата“ е уникален формат за България, който през последните четири години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно събитие. Началото е именно във Варна през 2010 г. Оттогава, събитието утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своя мащаб и публика. „Алея на книгата“ се провежда вече и в София, Пловдив, Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Всяко издание на „Алея на книгата“ се радва на одобрението и подкрепата на гражданите и гостите на Варна, които често се свързват с издателствата, за да изразят своите надежди и очаквания отново да се срещнат със любимите книги и писатели. Едни от най-обичаните и популярни български автори пристигат специално за участие и срещи с читателите на „Алея на книгата – Варна 2014“.

Между 1-ви и 10-ти август, 15 бели къщички ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български издателства. Пространството от хотел „Черно море“ до Фестивален и конгресен център и по бул. „Княз Борис І“ ще обогати и доразвие многообразието на културната градска среда.

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на „Алея на книгата“. Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели. Литературните срещи ще се провеждат сред книгите и хората на открито – в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към трагедията, предизвикана от наводненията в кв. Аспарухово. След разговори с Община Варна, стана ясно, че е най-добре помощите да бъдат под формата на дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали.

Нуждите на училищните библиотеки са от помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши. За детските градини ще бъдат изпратени приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители.

Издателствата, които се включиха и ще възстановят загубите в училищните библиотеки и детски градини са: „Анубис“, „Булвест 2000“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ентусиаст“, „Златното пате“, „Кралица Маб“, „Кръгозор“, „ПАН“, „Персей“, „Просвета“, „Посоки“, „Рива“, „Рамита“, „Сиела“, „Слово“, „Труд“, „Фют“.

Най-късно до 1-ви август кашоните с книги за библиотеките в училища и детски градини ще пристигнат във Варна.

„Алея на книгата“ ще бъде официално открита от кмета на града Иван Портних на 1-ви август в 18.00 ч. в литературния кът пред хотел „Черно море“ .

Организатори на „Алея на книгата“ са Асоциация „Българска книга“ и Община Варна, а медийни партньори – „Аз чета“, радио ZRock ирадио NJoy.

Алея на книгата“ се реализира благодарение на отговорната подкрепа, професионализъм и съпричастност към каузата за насърчаване на четенето от страна на Община Варна и район „Одесос“, както и със съдействието на „Младежки дом“ и Фестивален и конгресен център.

Предстоящи събития:

  • Няма отбелязани предстоящи събития за тази локация