fb
НовиниПо света

Лори Халсе Андерсен спечели наградата Астрид Линдгрен за 2023 г.

1 мин.

Американската писателка Лори Халсе Андерсен е тазгодишният носител на Мемориалната награда Астрид Линдгрен, обявиха преди минути председателят на журито на ALMA Буел Вестин.

Лори Халсе Андерсeн е родена през 1961 година в САЩ и е една от най-известните американски писателки за младежи. Става известна с романа си „Говори“, който е публикуван през 1999 г., преведен е на много езици и има филмова адаптация. Книгата е издадена на български през 2017 г. от „Сиела“, с превода на Стоянка Сербезова-Леви.

„В своите богато експресивни романи за младежи, писателката представя юношеския опит понякога примесен с брутална честност. Копнежът за любов и принадлежност е повтаряща се тема за Андерсeн“, допълниха от журито.

Писателката беше изключително изненадана и развълнувана от новината за наградата, когато председателката на журито ѝ я съобщи по телефона.  

Андерсeн беше избрана за лауреат на най-голямата награда в света за детска и младежка литература сред 251 кандидати от 64 държави.

Мемориалната награда на Астрид Линдгрен е създадена през 2002 г. от шведското правителство, за да насърчи правото на всяко дете на страхотни истории. Тази глобална награда се присъжда ежегодно на лице или организация за техния изключителен принос към литературата за деца и юноши. С награда от пет милиона шведски крони това е най-голямата награда от този вид. Администрира се от Шведския съвет по изкуствата.