fb
@-книгиКласации

Любимите книги на 2016: Веселин Ранков

2 мин.

Имате ли любима книга от издадените у нас през 2016 г.? Тогава задължително гласувайте за нея в конкурса „Моята любима книга“! Ако все още не сте се ориентирали, всяка седмица до края на надпреварата „Аз чета“ ще ви представя трите любими книги на популярна личност.

Тази седмица ви запознаваме с фаворитите на знаменития актьор Веселин Ранков, който е и доцент и ръководител на класове по Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ и част от трупата на театър „Българска армия“. Той споделя, че сред прочетените книги от 2016 г. би отличил две – „За техниката на актьора“ от Михаил (Майкъл) Чехов, в която той излага принципите на превърналия се в основна школа за обучение на звездите на Бродуей и Холивуд „Метод на Чехов“, иРазвитието на метода. Мечта за страст от Лий Страсбърг, която опитва да обясни подробно какво представлява актьорската игра. Вижте какво ни разказа доц. Ранков:

Миналата година българската театрална общност беше сюрпризирана от издателство „изток-Запад“ с две книги отдавна известни на изкушените от театъра читатели. „Мечта за страст. Развитието на Метода“ на Лий Страсбърг и „За техниката на актьора“ на Михаил Чехов (аплодисменти за изящния и професионален превод на Ивайла Божанова и Владимир Игнатовски) са презназначени „не само за широката публика, която се интересува от театър, а по-важното – за онази, която се интересува какво е творчеството“. Целите на Лий Страсбърг цитирани в превода на книгата му са категоричен, обобщаващ знак, който отличава тези два великолепни текста от останалите в морето от слово на българския книжен пазар и заслужават вашия глас за любима книга на 2016 г.

Гласувайте за стоята любима книга, издадена през 2016 г., тук.