fb
БългарияНовини

Любимият илюстратор Любен Зидаров с Голямата награда за култура на София

1 мин.

Художникът и един от най-харесваните български илюстратори Любен Зидаров бе удостоен със специалната награда на Столична община за специален принос в областта на културата и цялостно творчество, предаде БГНЕС. Годишните награди на столицата за ярки постижения в областта на културата бяха връчени на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в сряда вечер.

„Няма по-вълнуващи моменти за един творец от това да види своите творби сред хората. Столицата винаги е била духовен център на страната“, каза по време на награждаването Зидаров, цитиран от агенция „Фокус“. „Наградата ме нарежда до нейните носители – талантливите хора на България. Наградата е и стимул на художника“, каза още той.

Поетът Захари Иванов грабна наградата в категория „Литература“. Той обяви, че едната част от паричната награда ще предостави на възрастни поети и писатели, а втората – за строителство на паметник в памет на поета Николай Кънчев, който почина неотдавна.

„Това, че Столична община именно сега се обръща към най-нежното и ранимо изкуство литературно, най-тъжният и най-оптимистичният сред литературните жанрове – поезията, показва, че и в този смисъл столицата е била, е и ще бъде културен център на България“, каза Иванов.

Снимка: Стефан Галибов